noves alces

El bitcoin es dispara després del seu debut en el mercat de futurs

El suport del Japó a la criptomoneda consolida el seu valor com a actiu especulatiu

undefined36830336 file photo bitcoin virtual currency coins are seen in an 171024104911 / Benoit Tessier

El preu del bitcoin ha pujat aquest dilluns més d'un 10% fins als 17.594 dòlars, coincidint amb el seu debut en el mercat de futurs de Chicago i després d'haver caigut amb força durant el cap de setmana. El bitcoin s'ha arribat a comprar per aquest preu sobre les 12.00 hora local (03.00 GMT) a Coincheck, un dels mercats nipons amb un volum de negoci més gran, on està experimentant una tendència a l'alça des que es van començar a emetre els primers contractes de futurs a la plataforma de Chicago CBOE a les 23.00 GMT.

La criptomoneda més coneguda del món ha experimentat aquest repunt en només quatre hores després d'haver arribat a caure fins als 1,5 milions de iens (13.217 dòlars/11.221 euros) diumenge, i després de diversos dies batent rècords davant les expectatives del seu debut.

En les últimes setmanes, el preu del bitcoin s'ha disparat per l'interès que ha despertat entre inversors particulars i corporatius el debut de la seva negociació de futurs als EUA.

Nous mercats d'intercanvi

A més de CBOE, l'autoritat reguladora nord-americana ha donat via lliure a l'intercanvi de futurs de bitcoin en el CME de Chicago, el mercat més gran de derivats del món, on començarà a oferir contractes el 18 de desembre, i l'índex Nasdaq de Nova York ha anunciat la seva intenció de seguir els mateixos passos el 2018.

Els derivats de la divisa virtual també podrien sortir a mercats financers de Tòquio a partir del 2018, segons ha anunciat un conglomerat d'empreses que opera en el parquet toquiota. El Japó es va situar a l'avantguarda mundial a l'hora de legislar sobre el bitcoin quan la va reconèixer com a forma de pagament a l'abril, cosa que ha convertit aquesta divisa en un preat actiu d'inversió.

Suport japonès

El ien és actualment la divisa nacional més intercanviada per la moneda virtual, amb un 37,7% de la capitalització global davant el 28,4% del dòlar, segons dades de la web especialitzada Cryptocompare.

El bitcoin, una moneda virtual descentralitzada, va veure la llum el 2009 i es basa en la tecnologiablockchain (cadena de blocs), que també s'aplica a altres criptomonedes o divises que basen el seu valor material en l'encriptació de dades.