efectes de la política econòmica

Tensió a Correus davant la falta de recolzament pressupostari

Els sindicats adverteixen de mobilitzacions si els Pressupostos del 2018 no cobreixen els costos del servei universal

Correus exigeix recursos públics.L’empresa pública postal torna a sentir-se discriminada en els Pressupostos i els representants dels treballadors alerten que el servei es ressentirà si el Govern de Pedro Sánchez no destina prou diners per mantenir l’estructura de la companyia. La 'política de braços caiguts’ imposada per l’Executiu del PP està situant l’operador postal en una situació de bloqueig, pèrdua progressiva d’ingressos i situació financera compromesa, segons els sindicats i els principals partits de l’oposició. Correus disposa de gairebé 9.000 punts d’atenció al públic –2.400 oficines i 6.600 serveis rurals–, 13.500 vehicles i 57.000 treballadors. 

Beneficiar empreses privades

Els sindicats CCOO i UGT han alertat que l’estrangulació financera de Correus sembla una estratègia dirigida a "desmantellar" el servei postal universal, un servei públic que presta Correus per fer arribar els enviaments a totes les poblacions. Els responsables del sector postal a CCOO i a UGT de Catalunya, Benjamín Momblant i José Feijoo, van recordar aquesta setmana en un acte davant de la premsa que la previsió en els Pressupostos Generals de l’Estat del 2018 per a la prestació d’aquest servei és de 60 milions d’euros, mentre que el 2015 va ser de 180 milions. Els sindicats calculen que són necessaris més de 200 milions per oferir un servei adequat. Els grans beneficiats d’aquesta retallada pressupostària són les companyies privades de correu. 

Repercussió de les retallades

Segons els sindicats, a la província de Barcelona, per exemple, la retallada del finançament i el bloqueig del pla estratègic per diversificar l’activitat de Correus pot afectar uns 500 llocs de treball, així com una desatenció creixent del servei en zones rurals. Es dona la circumstància que com a conseqüència de l’auge d’internet, el servei d’enviaments de petits paquets tendeix a augmentar, i en general el mercat dels enviaments s’ha beneficiat en els últims anys d’una manera insospitada de l’auge del comerç 'online' i ha assegurat la viabilitat econòmica de l’activitat postal en el futur. Malgrat això, el recolzament pressupostari públic és imprescindible per oferir un servei universal.   

Zones rurals

A la província de Barcelona hi ha 311 municipis, 250 dels quals són en zones rurals. Oferir un servei postal regular a aquests municipis requereix recolzament públic per no ser deficitari.  Els sindicats lamenten que, en els últims cinc anys, Correus ha retallat milers de llocs de treball en el conjunt d’Espanya, dels quals gairebé 1.500 van correspondre a Catalunya.

Convocatòria de vagues

Si es manté la retallada en els Pressupostos, els sindicats han advertit que es convocaran mobilitzacions i vagues. Davant d’aquesta situació, el Govern sembla haver-se quedat sol en l’estratègia de retallades públiques en matèria postal. El PSOE considera que el Govern està "posant en risc" Correus després de confirmar-se que la seva plantilla s’ha retallat més d’un 15,6% en cinc anys, al perdre entre 2011 i 2016 un total de 9.182 treballadors.

Correus arriba al Parlament

En una resposta parlamentària recollida per Europa Press, el Ministeri de Foment detalla que des del 2011 la plantilla de Correus ha anat descendint de manera gradual, ja que el desembre del 2012 va passar a ser de 55.775 treballadors (pels 58.967 empleats 12 mesos enrere), el 2013 era de 53.264, el 2014 de 51.275, el 2015 de 50.153, i el 2016 de 49.785 empleats. Un descens acumulat de 9.182 treballadors en sis anys que el diputat socialista Miguel Ángel Heredia, autor de la pregunta, va qualificar de "tall" a aquesta empresa pública, i una mostra de la política de dretes que es vol "carregar els serveis públics".