Brussel·les obre la porta a un pacte amb Gazprom

La Comissió Europea accepta els compromisos de la companyia gasística

La comissària europea de Competència, Margrethe Vestager, anuncia la demanda contra Gazprom, ahir. / AFP / EMMANUEL DUNAND

La Comissió Europea ha decidit girar full en el seu enfrontament amb el gegant rus del gas, Gazprom, i acceptar els compromisos oferts per la companyia per resoldre els problemes de competència en els mercats gasístics d’Europa central i oriental. 

El 2015, l’Executiu comunitari va remetre a Gazprom un plec de càrrecs en què l’acusava d’infringir les normes de la competència i compartimentar els mercats de Bulgària, República Txeca, Estònia, Letònia, Lituània, Polònia, Hongria i Eslovàquia. Ara, l’empresa es compromet a eliminar  restriccions transfrontereres a la revenda de gas en els seus contractes, garantir preus més competitius i eliminar la seva posició dominant sobre infraestructures.

La Comissió ha convidat empreses i països a pronunciar-se abans del 4 de maig sobre el pacte. Si és acceptat, els compromisos es convertiran en jurídicament vinculants per a Gazprom, de manera que s’enfrontaria a una multa si els incomplís.