Quatre claus sobre la inspecció tributària

Un pla anual estableix directrius sobre persones físiques i activitats en què indagar

  / EFE / PÉREZ CABEZA

1. DELS GRANS PATRIMONIS A L'ECONOMIA SUBMERGIDA 

Entre les directrius del pla d’investigació tributària per a aquest any, destaca un control més important dels grans patrimonis amb eines informàtiques específiques. Una altra de les estratègies és la de personar-se en sectors on es presumeix que hi ha més risc de frau amb l’IVA.

2. UN TOTAL DE 18 MESOS PER INDAGAR

El procediment inspector pot durar 18 mesos, si bé per a les grans empreses s’allarga fins a  27 mesos (abans n’eren 12). El termini general de prescripció és de quatre anys. Les inspeccions poden ser de caràcter general o afectar pràctiques i fets tributaris molt concrets.

3. DOCUMENTS, COMPTABILITAT I FINS I TOT REGISTRES

Els inspectors poden revisar llibres de comptabilitat, factures i tota mena de documents comptables. Si l’actuació ho requereix, poden entrar en finques, locals de negoci i altres establiments o espais on es fan activitats sotmeses a gravamen.

4. RECURSOS QUE DURAN GAIREBÉ QUATRE ANYS 

La primera instància per impugnar una liquidació després d’una inspecció es fa davant la mateixa Agència Tributària, mitjançant el recurs de reposició. Els experts aconsellen el Tribunal Econòmic Administratiu. La resolució triga de mitjana uns tres anys i set mesos.