aplicació de les noves tecnologies

Acord per promoure la transformació digital de les ciutats des de Cornellà

L'espai té el suport de l'AMB, el gegant tecnològic IBM i el laboratori Citilab

El projecte pretén facilitar la gestió de l'Administració i la interacció d'aquesta amb els ciutadans

Imatge del Citilab de Cornellà, ubicat a l’antiga fàbrica de Can Suris. / CITILAB.EU

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el gegant tecnològic IBM i el laboratori d'innovació Citilab s'han unit per a potenciar el talent local barceloní i donar suport a aquelles empreses que busquin redefinir les ciutats del futur a través de la seva transformació digital. 

Les instal·lacions de Citilab se situen a Cornellà de Llobregat, on es crearà una unitat de treball, amb l'objectiu que es converteixi en una oficina de Bluemix Garage, xarxa d'IBM que desenvolupa tecnologies de disseny intel·ligent, treball al núvol i 'smart cities', que se sumarà a les que ja té a Nova York, San Francisco, Tòquio i Singapur, entre d'altres grans capitals. 

Per promoure aquestes iniciatives, IBM cedirà el seu codi de programació de manera gratuïta a les noves empreses que s'estableixin a aquest espai i que estiguin formades per emprenedors de l'àrea metropolitana, com també aquelles 'start-ups' que vulguin establir-se a Barcelona i els seus voltants per desenvolupar els seus projectes tecnològics. 

La iniciativa l'han presentat Jaume Collboni, vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB; Antonio Balmón, president de Citilab, i la presidenta d'IBM a Espanya, Portugal, Grècia i Israel, Marta Martínez. Segons Collboni, amb aquest tipus d'iniciatives "s'acosta més la gestió dels serveis públics al ciutadà i s'aconsegueix que aquest interactuï fàcilment amb les noves tecnologies per a la millora de la ciutat". 

El principal objectiu del centre serà oferir a les administracions, empreses, desenvolupadors i emprenedors la possibilitat d'accedir als projectes de l'AMB i a les capacitats tecnològiques d'IBM a través de Citilab, que al seu torn tindrà accés als diferents serveis i als programes disponibles al 'núvol' de la multinacional, Bluemix, "que inclouen solucions d'intel·ligència artificial i computació cognitiva".

El projecte inclou un pla de beques per a emprenedors, el desenvolupament de prototips de solucions avançades i programes d'innovació social destinats a promoure l'ús i el coneixement de les tecnologies entre els ciutadans. La inversió conjunta de les dues entitats públiques i l'empresa privada rondarà els 300.000 euros, segons han explicat els seus promotors.

Una de les intencions de l'acord és que les administracions puguin realitzar proves al laboratori de les diferents solucions i serveis que ofereix l'AMB a la seva plataforma de tecnologia per facilitar la gestió i la comunicació amb els ciutadans mitjançant el mòbil. El laboratori parteix de l'experiència d'IBM en la creació d'aquests centres d'innovació al món.