REESTRUCTURACIÓ INTERNACIONAL

McDonald's ven el 80% del capital de la seva franquícia a la Xina per gairebé 2.000 milions d'euros

La propietat passarà a mans del conglomerat xinès Citic i el fons d'inversió nord-americà Carlyle

La multinacional cedeix la gestió de la cadena en el gegant asiàtic

mmgallardo34739631 file in this saturday oct 10 2015 file photo the sun 160722103049 / Gene J Puskar

El gegant de menjar ràpid McDonald's ha anunciat aquest dilluns la seva decisió de vendre el 80% de les seves operacions a la Xina continental i Hong Kong, com a conseqüència de la forta competència i l'erosió del mercat. La propietat de 1.750 restaurants passarà a mans del conglomerat xinès Citic i el fons d'inversió nord-americà Carlyle per un període de 20 anys, que pagaran fins a 1.970 milions d'euros per aquesta operació. 

Citic i Carlyle tindran una participació del 80% en l'empresa que administra la franquícia de McDonald's al país asiàtic. En concret, Citic controlarà el 52% de l'empresa conjunta i Carlyle en tindrà el 28%, mentre que McDonald's es quedarà amb el 20% restant. "Al treballar junts, provocarem un creixement encara més ràpid", ha assegurat el director general de McDonald's, Steve Easterbrook

El venedor de menjar ràpid té la intenció d'obrir 1.500 restaurants a la Xina en els pròxims cinc anys, degut a una classe mitjana creixent i una ràpida urbanització. Aquesta expansió augmentaria l'actual xarxa de restaurants de la marca que, a finals del 2016, comptava amb al voltant de 2.400 institucions a la Xina continental i 240 a Hong Kong.  

Els motius d'aquesta operació radiquen en les característiques del mercat xinès, amb molts negocis rivals asiàtics i xinesos i la competència d'altres marques nord-americanes, com KFC, que compliquen l'actuació empresarial de McDonald's en aquesta regió. No obstant, per a McDonald's, la Xina segueix sent un mercat clau: "La classe treballadora a la Xina és més gran que les dels Estats Units i Europa juntes. A mesura que augmenten els seus ingressos, la gent gastarà més en oci i en àpats fora de casa", establia el comunicat de la companyia.