L'Estat italià es converteix en accionista de Monte dei Paschi

Els crèdits fallits del banc de Siena superen els 15.000 milions d'euros

El consell del banc va renunciar a mantenir la prevista ampliació de capital

  / REUTERS / MAX ROSS

Un Consell de Ministres iniciat ahir a les onze de la nit va agafar les regnes de Monte dei Paschi di Siena (MPS), el banc actiu més antic del món (1472), que mantindrà durant un any o més per sanejar-lo i tornar-lo al mercat.

Aquesta setmana i a petició de l'Executiu, el Parlament havia aprovat en via excepcional i per una sola vegada, motiu pel qual no influirà en el dèficit estructural, un fons de 20.000 milions, part dels quals seran destinats a l'MPS. L'òrgan de vigilància sobre la borsa (Consob) va suspendre per avui la cotització dels títols del banc de Siena, que ja feia setmanes que perdien valor.

Segons va explicar a la una d'a­questa matinada el primer ministre, Paolo Gentiloni, el decret del Govern persegueix dos objectius: «Tutelar l'estalvi al més àmpliament possible i crear un sistema bancari més sòlid». Per la seva banda, el ministre d'Economia, Pier Carlo Padoan, va il·lustrar alguns detalls del tipus d'intervenció que s'avé a realitzar el Govern sobre l'MPS.

PLA INDUSTRIAL

«Permetrà que el banc prossegueixi en l'elaboració del seu pla industrial, que hauran d'aprovar les autoritats europees», va dir. Sobre la modalitat de la intervenció no va ser gaire explícit, encara que va assegurar que «a través del mecanisme ideat, les obligacions sub­ordinades dels petits inversors seran transformades en obligacions ordinàries», de manera que «qui en tenia 100 en tindrà 100». Sobre l'import de la intervenció de l'Estat, Padoan es va limitar a dir que «la suma del capital provisional serà el que sigui suficient».

Amb crèdits fallits en el seu haver d'almenys 15.000 milions d'euros i una recapitalització privada que ha només ha recollit uns 2.000 milions d'euros enfront dels 5.000 necessaris, el banc va comunicar oficialment ahir a la nit la seva decisió de trucar a la porta de l'Estat.

En una nota, l'MPS agraeix als petits inversors privats que havien aportat els 2.000 milions d'obligacions per ser convertides en accions, informant que els les tornarà a causa del fracàs de la recapitalització, fracassada perquè van causar baixa inversors institucionals com el fons sobirà de Qatar i altres que ja havien negociat les seves participacions.

Malgrat la solució adoptada, de la qual avui es coneixeran més detalls, quedaran en suspens els crèdits fallits, que algunes fonts no xifren en els esmentas 15.000 milions sinó en 27.100 milions. «La intervenció de l'Estat no tindrà un cost zero per al mercat», va advertir l'economista Luigi Zingales.

TERMINI AMPLIAT

El Banc Central Europeu (BCE) no havia transigit sobre la data del 31 de desembre com a final del termini per a la salvació del banc. Amb l'entrada de l'Estat, la liquiditat de Monte dei Paschi quedarà ara assegurada i les primeres mesures que prengui la nova direcció permetran ampliar el termini del BCE en almenys dos o tres mesos més.

La conclusió que ja s'entreveia ahir a la nit era que, o entrava l'Estat al banc, o bé l'operació de salvació i rescat saltava pels aires, de manera que l'entitat toscana va llançar la tovallola i la paraula va passar al Govern i a la supervisió del Banc Central Europeu, que presideix l'italià Mario Draghi.