Les pujades i reformes d'impostos aportaran 7.500 milions més

La limitació de deduccions en societats i els augments de l'alcohol i el tabac suposaran 4.650 milions addicionals

L'Executiu aprova també limitar els pagaments en efectiu a 1.000 euros dins d'un paquet de mesures antifrau

Montoro apuja 7.500 milions els impostos per complir amb Europa. / D. CASTRO / ATLAS VÍDEO

El Govern central ha aprovat un conjunt de reformes i pujades tributàries que aportaran 7.500 milions d'euros addicionals a les arques públiques. Aquí destaca la rebaixa a 1.000 euros del límit dels pagaments en efectiu. Aquesta mesura se suma a altres que estan destinades a la lluita contra l'economia submergida, a més de la limitació de deduccions en l'impost de societats i pujades en els gravàmens sobre les begudes alcohòliques d'alta graduació (en queden fora el vi i la cervesa), el tabac i la creació d'una nova figura que recau sobre les begudes ensucrades.

Els canvis en societats aportaran 4.300 milions, i els augments que afecten les begudes alcohòliques d'alta graduació i el tabac, 350 milions. A més es crea una nova figura que recau sobre les begudes d'alt contingut en sucre, sobretot els refrescos. També s'ha decidit prorrogar l'aplicació de l'impost del patrimoni, que suposa uns ingressos d'uns 1.000 milions per a les autonomies, dels quals gairebé la meitat es recapten a Catalunya.

Tot plegat es combina amb l'aprovació del sostre de despesasostre de despesa per a l'any que ve, que se situarà en uns 118.337 milions, uns 5.000 milions menys que el 2016. El Govern preveu assegurar la retallada del dèficit des del 4,6% del producte interior brut (PIB) aquest any fins al 3,1% compromès per al 2017 amb Brussel·les. Així assegura que Espanya sortirà del procediment de dèficit excessiu el 2018, quan els 'números vermellss' se situarien per sota del 3% per primera vegada des de l'inici de la crisi.

IMPOST DE SOCIETATS

Per consolidar la millora de la recaptació dels ingressos tributaris per l'impost de societats, després de l'augment del tipus mínim dels pagaments fraccionats acordat fa unes setmanes, es retallen i limiten diverses deduccions.

Juntament amb aquest increment, el Govern aprovarà un augment dels impostos que graven el consum d'alcohol d'alta graduació -en queden fora la cervesa i el vi-, amb una alça del 5%, i del tabac, que aportaran uns 350 milions. Al seu torn, s'hi suma el nou impost per gravar les begudes d'alt contingut en sucre -refrescos bàsicament-. Aquest tribut el tenen països com França i Dinamarca i és un instrument de lluita contra l'obesitat, ha explicat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. 

En el cas del tabac, Hisenda elevarà la seva fiscalitat i suprimirà el sistema actual de doble mínim, un tipus impositiu que s'incrementa quan el preu està per sota d'un límit predeterminat, després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que va obligar Itàlia a suprimir aquest sistema.

FRAU FISCAL

L'última vegada que el Govern va tocar els impostos del tabac i de l'alcohol va ser a finals del juny del 2013. Igualment, el decret de mesures tributàries recollirà un ampli pla de lluita contra el frau fiscal i l'economia submergida, que permetrà recaptar, segons fonts d'Hisenda, més de 2.000 milions d'euros. Com a mesura estrella inclou rebaixar dels 2.500 euros establerts el 2012 a 1.000 euros el límit dels pagaments en efectiu des de l'1 de gener del 2017.

A més, s'obligarà les grans empreses -unes 60.000, que suposen el 80% de la facturació de l'IVA- a comunicar a Hisenda en temps real les factures d'IVA que emetin. La intenció del Govern és implantar el que es coneix com a subministrament immediat d'informació (SII), que consisteix en l'enviament electrònic en temps real de totes les operacions que han de figurar als llibres de registres de l'IVA de les empreses.

El sistema va ser ideat per l'anterior Govern, amb la intenció que entrés en vigor l'any que ve, però posteriorment es va endarrerir la seva posada en marxa per la interinitat de l'Executiu i ara torna a reprendre's per reduir la possibilitat de cometre frau a l'IVA. També s'enduriran els ajornament de deutes tributaris.

L'augment dels impostos i les mesures antifrau com a conseqüència de més eficiència en les administracions públiques i la retallada de duplicitats s'inclouran en el pla pressupostari per a l'any que ve que Espanya enviarà a Brussel·les els pròxims dies.