ELS PAPERS DE LES BAHAMES

Negocis d'Oleguer Pujol es controlaven des de les Bahames

C's demana la compareixença de Montoro perquè expliqui les relacions tributàries amb el paradís fiscal

Els projectes immobiliaris de Panamà en què Oleguer Pujol va invertir part de la fortuna familiar amagada a Andorra estaven controlats des de les Bahames per societats 'offshore', segons publica 'El Confidencial' després d'analitzar les dades dels anomenats ‘papers de les Bahames’. Aquestes societats instrumentals estaven a nom de Daniel Costa, amic del fill petit de Jordi Pujol i impulsor d'aquests negocis a Centreamèrica, investigats per l'Audiència Nacional.

La informació d'aquestes empreses forma part d'una nova investigació periodística liderada pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ) i el setmanari alemany 'Suddeütsche Zeitung'.

El grup de Ciutadans ha demanat que el ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, expliqui al Parlament les relacions tributàries d'Espanya amb les Bahames i Panamà.

LLISTA DE PARADISOS

El portaveu d'Hisenda de Ciutadans al Congrés, Francisco de la Torre, ha criticat que els dos països caribenys fossin trets de la llista de paradisos fiscals a Espanya el 2011 --"no se sap per quines raons", ha dit-- amb el Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, i la seva situació no canviés després amb el Govern popular de Mariano Rajoy.

Tant Panamà com les Bahames són reconeguts per l'OCDE i la Unió Europea com a països no cooperants en matèria fiscal, segons ha recordat el diputat, que ha presumit que el seu partit va pactar primer amb el PSOE i després amb el PP per incloure novament a la llista aquells països que "que no cooperessin efectivament" amb les administracions tributàries.

175.888 ENTITATS

Després de la investigació dels anomenats 'papers de Panamà', el consorci internacional de periodistes i el diari alemany han destapat ara el que ja es coneix com els 'papers de les Bahames'. En els 38 gigues d'informació i 1,3 milions de documents que formen part d'aquesta nova investigació, hi apareixen 175.888 entitats 'offshore', 'trusts' i fundacions de diferents països registrades a les Bahames. També hi figuren 539 intermediaris diferents per a tots aquests milers de companyies, incorporades al registre mercantil d'aquest paradís fiscal entre el 1990 i el 2016.

Aquesta nova investigació periodística ja ha esquitxat l'excomissària europea de Competència Neelie Kroes. També hi apareixen vinculacions amb l'empresari fundador de Telepizza, Leopoldo Fernández Pujals, o la família Cosmen, propietària dels transports Alsa.