NOU ESCÀNDOL D'EVASIÓ FISCAL

L'excomissària europea Neelie Kroes va tenir una firma 'offshore' a les Bahames

Leopoldo Fernández Pujals, fundador de Telepizza, també va tenir empreses al paradís fiscal

El Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació destapa una nova llista de defraudadors

lpedragosa23582837 neelie kroes160921201756 / YVES HERMAN

L’excomissària europea de Competència entre el 2004 i el 2010, Neelie Kroes, va figurar des del 2000 fins a l’octubre del 2009 com a directora d’una societat offshore, opaca al fisc, radicada a les Bahames, país que es caracteritza per la seva escassa transparència fiscal malgrat  que en els últims anys ha arribat a acords bilaterals d’intercanvi d’informació amb alguns estats, com és el cas d’Espanya.

Aquesta és una de les informacions més destacades de les publicades ahir per El Confidencial i La Sexta després d’analitzar les dades de més de 175.000 societats radicades a les illes entre el 1990 i el 2016. Aquests mitjans han tingut accés a les dades en el marc d’una investigació internacional coordinada pel Suddeütsche Zeitung i el Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ, en la seva sigla en anglès), que ja va realitzar un treball similar en ocasió dels anomenats papers de Panamà que a Espanya va acabar amb la dimissió del llavors ministre d’Indústria José Manuel Soria.

Després del seu pas per la Direcció de Competència, Kroes va continuar el seu periple europeu com a comissària d’Agenda Digital, càrrec que va ocupar fins al 2014. En cap de les dues declaracions d’activitats que va presentar davant la Comissió va esmentar la companyia radicada a les Bahames, Mint Holdings. Fonts pròximes a l’excomissària afirmen ara que el fet que mantingués el càrrec al registre de les Bahames es va deure a un problema administratiu i van recalcar que aquesta societat no va arribar a executar l’activitat per a la qual estava prevista, la possibilitat d’invertir en l’energètica nord-americana Enron.

FERNÁNDEZ PUJALS

En els papers de les Bahames apareixen també empresaris vinculats a Espanya. El més destacat és Leopoldo Fernández Pujals, que va ser fundador de Telepizza i president de Jazztel, entre altres càrrecs, i amb residència a les illes des de fa anys. Pujals va fundar i va vendre Telepizza per 300 milions d’euros i el maig del 2015, va ingressar més de 480 milions per la venda de Jazztel, companyia de telecomunicacions en la qual va arribar a ser el president. Segons la informació d’El Confidencial, Pujals és director d’almenys tres societats a Bahames, on apareix amb Pedro Español, un dels seus col·laboradors més pròxims. Des del 2013 comparteix càrrec amb la seva dona, María Linarejos Vilches Jordán, nascuda a Jaén i resident a Espanya. Marilina, com és coneguda, col·labora en la gestió de la finca familiar a Toledo, l’eugassada Centurión. Un nom utilitzat també per a una de les societats, Centurion Productions Limited, registrada a Bahames des del 2006. 

La falta de transparència i l’absència d’impost de societats situen les Bahames en un lloc destacat entre els que suposen un risc per al rentat de diners.