CONSELL DE MINISTRES

Espanya avança al 2017 l'intercanvi automàtic de dades sobre comptes bancaris

L'Agència Tributària aspira a compartir informació amb 84 països i paradisos fiscals

Cada territori pot decidir fins a setembre del 2018 amb qui comparteix les seves dades

A woman looks at her mobile phone as she walks past a Banca Privada d Andorra BPA office in Andorra la Vella March 29 2015 Andorra will create a bad bank to group the assets of BPA linked to illicit activity it said late on Thursday as the principality battles to rebuild the reputation of its banking system REUTERS Albert Gea / ALBERT GEA (REUTERS)

El Consell de Ministres va decidir ahir incorporar Espanya en el grup de països que avançarà al gener del 2017 l’intercanvi automàtic d’informació sobre comptes financers, vint mesos abans del previst, el setembre del 2018. Així ho va anunciar la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, que va presentar la decisió com una important mesura de lluita contra el frau fiscal.

Segons la vicepresidenta, l’intercanvi automàtic de dades constitueix «un dels avenços més importants en matèria de transparència internacional».

El Conveni Multilateral entre Autoritats Competents sobre Intercanvi Automàtic d’Informació de Comptes Financers (MCAA) va ser subscrit el 2014 per un total de 51 països i jurisdiccions que s’han anat ampliant fins a arribar a la xifra actual de 84 territoris, entreels quals hi ha la major part de paradisos fiscals. Inicialment s’havia previst el 2017 com a data d’inici de l’intercanvi automàtic de dades entre els països; després es va endarrerir al setembre del 2018. No obstant, hi ha un grup de països, entre ells Espanya, que han decidit avançar al gener del 2017 l’intercanvi de dades bancàries relatives a informació de l’any 2016.

PREVENIR EL FRAU

Segons Sáenz de Santamaría, els estats han treballat en els últims mesos per aprofundir els mecanismes de col·laboració que permetin perseguir conductes delictives, i així eliminar possibilitats d’ocultació de renda i patrimoni.

Entre els paradisos fiscals firmants de l’acord n’hi ha alguns com ara Liechtenstein, Luxemburg, Maurici, San Marino, Curaçao, Illes Fèroe, Guernsey, l’illa de Man, Jersey, Anguila, Bermudes, Gibraltar, illes Caiman, illes Turks i Caicos, illes Verges Britàniques, Montserrat i Andorra.

En els seus orígens, l’acord multilateral es va impulsar per promoure dins la Unió Europea un model basat en l’acord FATCA (Foreign AccountTaxComplianceAct) amb els EUA.