La història es repeteix. Gegant tecnològic que compra una start-up innovadora. Però aquesta vegada, el protagonista de la història és una companyia de tot just sis anys de vida creada a Catalunya i que ha cridat l’atenció del gegant nord-americà Keysight, les accions de la qual cotitzen a Wall Street. La companyia nord-americana, l’antiga Agilent’s, ha integrat en la seva estructura els nou empleats que té Signadyne, una petita companyia nascuda com una evolució d’un grup d’investigació (spin-off) de l’Institut de Ciències Fotòniques. La innovació desenvolupada pel grup de científics encapçalats pels doctors Marc Almendros i Néstor Oliverio promet fer aviat un salt en les proves a les quals s’han de sotmetre tots els sistemes electrònics i industrials.
En la seva pàgina web, Keysight Technologies rep el visitant amb el lema d’«accelerar els tests». Aquest objectiu és també el que ha guiat la recerca desenvolupada per Almendros i Oliverio i el seu equip a Signadyne. Es tracta d’una «trampa de ions per a comunicació i computació quàntica», segons l’explicació de la mateixa empresa. «La nostra tecnologia permet portar a terme tests en la meitat de temps que abans en alguns casos i amb més complexitat en les proves», explica Marc Almendros.
L’operació s’ha fet plenament efectiva amb data d’aquest 4 de juliol, segons indica Sygnadine a internet, encara que no informa de l’import ingressat pels fundadors per la venda a Keysight. Des d’aleshores, la integració és total i l’activitat i la plantilla de Signadyne formen part del gegant nord-americà. «Amb la integració, disposem de molts més recursos per a recerca i una xarxa comercial molt gran», indica Almendros. Signadyne ha anat creixent des del nucli originari dels dos fundadors fins a nou empleats gràcies als clients que ha anat guanyant atrets per la innovació a través de fires, visites i per internet.
En l’operació uneixen forces una firma amb una llarga història com Keysight, hereva de l’empresa tecnològica creada en un garatge a Califòrnia per Bill Hewlett i Dave Packard l’any 1939 i que comptava el 2015 amb uns 9.500 empleats, i una start-up nascuda en un focus d’investigació universitari. El creixement de la firma va tenir el suport financer de Caixa Capital Risc, la gestora de capital risc de La Caixa, i Fitalent, fons de capital risc d’Everis.
Entre els camps amb més potencial de desenvolupament d’actuació de Signadyne i Keysight es troba la nova tecnologia 5G per a telèfons mòbils, que ara mateix es troba en fase de proves.