ENERGIA

El president de Gas Natural adverteix que l'"embús polític" frena la inversió

Salvador Gabarró afirma que es jubilarà "tard o d'hora", però recorda que la decisió depèn de La Caixa

jcortadellas33760464 barcelona 4 de mayo de 2016 rueda de prensa prev160504131342 / RICARD FADRIQUE

El president de Gas Natural, Salvador Gabarró, va anunciar ahir que deixarà el càrrec «tard o d’hora», si bé va recordar que la decisió depèn d’Isidre Fainé, el president de CaixaBank, el principal accionista de la companyia i a qui correspon designar la persona per ocupar aquest càrrec. «En realitat em vaig jubilar l’any 2000 quan vaig deixar Roca amb 65 anys. Em jubilaré tard o d’hora, però me n’aniré quan em deixin marxar. No depèn de mi. No pateixo fent el que faig, però de moment no em deixen marxar», va fer broma. Durant la roda de premsa prèvia a la junta d’accionistes, Gabarró, de 80 anys, va recordar que el pacte d’accionistes especifica que correspon a La Caixa, a través de Criteria, designar el president, i a Repsol, com a segon accionista i participat també per l’entitat financera, el conseller delegat. 

EL PAPER DE FAINÉ

«El senyor Fainé té molts problemes, la banca té molta regulació i Gas Natural no és un problema per a ell i no té pressa. Sóc jo el que en tindria. No puc dir-ho. No depèn de mi». Els últims mesos s’ha especulat amb la possibilitat que Fainé accedeixi a la presidència de Gas Natural, en què va entrar com a conseller l’any passat. Fainé té dos mesos per optar entre la presidència de CaixaBank o la Fundació Bancària La Caixa que controla el banc.

UN GOVERN SÒLID

El president de Gas Natural va reclamar un Govern «sòlid i estable» després de les eleccions generals del 26 de juny (26-J). Gabarró va advertir que «l’embús polític» que es prolongarà fins després de l’estiu frena la presa de decisions i «crea incertesa entre els inversors, tant els nacionals com els internacionals».

    Pel que fa a l’augment del dividend de Gas Natural en el 10%, fins a l’euro per acció, aprovat per la junta d’accionistes, Gabarró va explicar que la mesura es va prendre per «demostrar que la companyia va bé». El 30 de juny, els accionistes cobraran un dividend complementari de 59,22 cèntims, que se sumarà al de 40,78 percebut el 8 de gener a compte de l’exercici del 2015.

    Encara que els principals beneficiaris en són els dos principals accionistes, La Caixa i Repsol, que es podrien veure afectats per les pèrdues anotades l’any passat per la petrolera, Gabarró va assegurar que l’augment de la remuneració ha sigut per donar un «senyal de confiança» als mercats després d’endarrerir el pla estratègic 2016-2018. Aquest pla es presentarà finalment la setmana que ve.