¿Quant pagues al mes en el rebut de la llum?

La CNMC revela que una de cada quatre llars desconeix fins i tot la potència elèctrica que té contractada

Una dona consulta una factura de la llum davant del comptador de casa. / DANNY CAMINAL

La despesa mitjana de les llars espanyoles en electricitat és de 56,3 euros al mes, mentre que a la factura del gas natural arriba a 40,1 euros. El Panell de Llars de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) d'aquesta setmana està dedicat al sector energètic i revela que una de cada quatre llars desconeix la potència que té contractada.

Al seu torn, el 38% diu tenir contractada una potència d'entre quatre i sis quilowatts (kW). L'anàlisi ha revelat un elevat desconeixement del sector energètic: al voltant del 74% de les llars no saben com es calcula la seva factura de la llum o el gas; un 78,2% desconeix les diferències entre peatges d'accés i cost de l'energia elèctrica.

CALEFACCIÓ

Altres dades destacades són que el 32,7% de les llars disposen de caldera de gas per a calefacció, una de les parts més elevades del consum de les cases, i aigua calenta.  

El panell també reflecteix que més de la meitat de les llars desconeixen les diferències entre comercialitzador i distribuïdor d'energia. Al seu torn, vuit de cada 10 no distingeixen entre mercat lliure i mercat reglat, i el 83,9% de les llars no saben que poden contractar energia verda.