Fitch rebaixa la qualificació de cinc bancs espanyols

L'agència ho atribueix a les "probabilitats" més baixes de suport públic

Fitch ha rebaixat la nota del deute a llarg termini de Bankia, el PopularBMNLiberbank Cajamar. La mesura és deguda a la revisió que l'agència de qualificació ha aplicat conjuntament a diverses entitats europees i nord-americanes per les "probabilitats" més baixes de suport públic.

"Les iniciatives legislatives, regulatòries i polítiques han reduït substancialment la probabilitat de suport sobirà per als bancs comercials dels Estats Units, Suïssa i la Unió Europea", argumenta l'agència. Les menors possibilitats que s'activi aquest coixí públic fan que la valoració de la seguretat d'invertir en el deute de les entitats es deteriori.

Bankia ha passat de BBB-, l'últim grau d'inversió segura a BB+, el primer esglaó de la categoria d'especulació. En aquest últim ja hi eren els altres quatre bancs, però ara Fitch rebaixa el Popular dos esglaons (de BB+ a BB-) i un a BMN i Liberbank (de BB+ a BB) i Cajamar (de BB a BB-). Bankia i el Popular queden en perspectiva positiva (probabilitat de pujades de qualificació en el futur) i BMN, Liberbank i Cajamar, en estable.

Altres accions

L'agència també ha retirat el ràting que atorgava a onze bancs espanyols pel suport del sobirà que considerava que rebrien en cas de necessitat, ja que creu que ja no està garantit. Són el Santander, el BBVA, CaixaBank, Unicaja, Kutxabank, Ibercaja, Abanca, Banco Cooperativo Español, Laboral Kutxa, Caja Rural de Navarra, Sociedad Cooperativa de Crédito i Caja Rural del Sud, Sociedad Cooperativa de Crédito.

Fora d'Espanya, també ha rebaixat en quatre esglaons la nota de l'alemany Commerzbank (d'A+ a BBB); les dels austríacs Erste, Raiffeisen, UniCredit Bank Austria i Volksbanken-Verbund; i la dels italians Unicredit, Banco Popolare, Banca Monte dei Paschi di Siena, Banca Popolare dell'Emilia Romagna, i Banca Carige, mentre que manté la de la Banca Popolare di Milano.