Lituània compleix les condicions econòmiques per integrar-se en l'euro l'1 de gener del 2015

Les anàlisis presentades per la Comissió Europea i el BCE recolzen l'adhesió, que ratificaran els líders de la UE en la cimera del 26 i 27 de juny

Lituània compleix les condicions econòmiques per integrar-se en l'euro l'1 de gener del 2015, segons les conclusions de les dues anàlisis presentades aquest dimecres per la Comissió Europea i el Banc Central Europeu (BCE). "La integració de Lituània a l'eurozona, en l'actual context de crisi ucraïnesa, representa un reforçament suplementari de la seguretat econòmica, financera i política", ha destacat el primer ministre lituàAlgirdas Butkevicius. L'eurozona passarà a estar constituïda per 19 estats a partir del 2015.

Els líders de la Unió Europea (UE) tenen previst recolzar la proposta en la cimera del 26 i 27 de juny, encara que l'aprovació formal final es demorarà fins al Consell de Ministres d'Economia i Finances de la UE a mitjans de juliol.

Lituània compleix els requisits d'estabilitat de preusdeute i dèficit públic sota control, un tipus de canvi de la seva divisa estable i un baix nivell dels tipus d'interès a llarg termini, han assenyalat la Comissió Europea i el BCE.

La inflació es va situar en el 0,6% l'abril passat, mentre que el dèficit públic es va limitar al 2,1% del producte interior brut (PIB) al finalitzar el 2013 i hauria de mantenir-se en el mateix nivell aquest any, per sota del sostre màxim autoritzat del 3%. El deute públic va representar el 39,4% del PIB el desembre del 2013, molt per sota del sostre de referència del 60% fixat al Tractat de la UE.

Creixement robust

Lituània, a més, manté un robust creixement econòmic anual superior al 3% els últims anys i una balança de pagaments per compte corrent amb un superàvit de l'1,5% del PIB. La taxa d'atur es va situar en l'11,2% a l'abril, xifra que suposa un descens d'1,1 punts en 12 mesos.

"L'estat de preparació de Lituània a l'euro reflecteix el seu suport des de fa temps a les polítiques pressupostàries prudents i les reformes econòmiques", ha destacat el comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn. "Aquesta dinàmica de reformes i l'adhesió de Lituània a la UE ha permès una alça del nivell de vida, que se situarà en el 78% de la mitjana de la UE", ha afegit Rehn.

Temes:

Lituània