Crisi en les transaccions virtuals

El principal operador de 'bitcoin' tanca per un possible robatori massiu

Mt.Gox va reconèixer errors de seguretat al dimitir el seu conseller delegat

La crisi monetària ha arribat també al món virtual. El principal operador de les monedes virtuals bitcoin, Mt.Gox, va tancar ahir sense avís previ i va deixar atrapats milers d'usuaris que van témer assistir a un corralito. Aquesta plataforma, amb seu al Japó, va justificar el final de les trans­accions a l'haver detectat «activitats inusuals» que un informe que circulava entre els inversors identificava amb un robatori massiu que en ­diner real superaria els 120 milions d'euros. La web i el compte de Twitter de Mt.Gox no van funcionar i s'esperava una declaració d'insolvència.

La firma va suspendre els reemborsaments de la moneda virtual el dia 7 de febrer al detectar una avaria en el seu sistema operatiu i de seguretat per la qual es permetia retirar diverses vegades el mateix bitcoin. Aquesta mesura va fer baixar el valor de la moneda virtual des dels 700 dòlars fins a uns 500, encara que la devaluació va seguir fins als tot just 200 dòlars d'ahir.

DIMISSIÓ AMB CRÍTIQUES / Fa dos dies la fundació que gestiona aquesta moneda va informar de la dimissió del conseller delegat de Mt.Gox, Mark Karpelès. La guerra oberta amb la firma va sortir a la llum amb les crítiques de la fundació a Mt.Gox, a la qual acusava d'una «desafortunada interacció» que havia provocat problemes en el seu servei.

Sis proveïdors més relacionats amb les bitcoins -Coinbase, Kraken, Bitstamp, Circle, Blockchain i BTC China- van ser més durs amb Karpelès, a qui van acusar de portar a terme una «tràgica violació» de la confiança dels usuaris.

La moneda virtual va néixer el 2009. Funciona sense intermediaris, directament entre els usuaris i tant les transaccions com la seva emissió es fan a internet. Opera sense una autoritat o un banc central que la recolzi, i per això la inversió no està protegida en cas de fallida.