EXPANSIÓ D'UN LÍDER MUNDIAL A CATALUNYA

Coixins catalans per a Ikea

La multinacional sueca ha començat a fabricar a Valls coixins i edredons nòrdics que distribuirà al sud d'Europa

Hi ha invertit 8 milions d'euros i crearà 89 llocs de treball

Experiència pilot 8 Treballadors de Fluvitex, en la línia de coixins, ahir. / JAUME SELLART

Milers d'espanyols i altres ciutadans de països europeus dormiran a partir d'ara ben abrigats a l'empara dels coixins, edredons nòrdics i fundes de matalàs que es fabriquen a Valls (Alt Camp) i que distribuiran les botigues Ikea del sud d'Europa. La multinacional líder en la venda de mobles i accessoris de decoració de la casa ha posat en marxa al bressol dels castells i dels calçots una experiència pilot mundial en què ha invertit vuit milions d'euros i que donarà feina a 89 treballadors quan l'abril vinent estigui a ple rendiment.

«Ikea identifica amb Catalunya unes fortaleses que ens permeten fer actes com el d'avui», va destacar ahir el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, durant la inauguració de la planta que s'ha posat en marxa al polígon industrial de Valls, on ja funcionen des de l'any 2003 els dos únics centres de distribució que té la firma sueca a Espanya.

L'empresa gironina Fluvitex s'encarregarà de la gestió i de la producció -que preveu arribar a nou milions d'unitats anuals- de la nova planta de 7.300 metres quadrats. És una forma de franquícia que pretén, van destacar ahir, acostar el producte a les botigues, al mateix temps que estalviar costos de transport i contribuir al desenvolupament local.

Pla pilot mundial

Així, la multinacional sueca passa de produir en centres dels països de l'Est i asiàtics a fer-ho a Catalunya, a prop d'un dels seus principals mercats. «Si aquest projecte funciona, Ikea té previst implantar-lo en altres punts logístics dels Estats Units i el Japó», van apuntar els responsables de Fluvitex.

Per fer-ho han construït una planta de producció tèxtil amb la maquinària més moderna del món. «Estem competint amb països on el preu de la mà d'obra és 3,5 vegades inferior al de la de Catalunya», va explicar el responsable de Fluvitex, Lluís Masias, a qui va fer «una il·lusió especial» inaugurar la fàbrica després de moltes dècades de veure com es tancaven empreses tèxtils.

El conseller d'Empresa i Ocupació va ser l'estrella convidada a l'acte. Felip Puig es va cenyir al rol que li ha donat el canvi de conselleria i no va sortir del guió. El que va ser responsable d'Interior fins fa uns mesos no va donar cap opció que els periodistes li preguntessin sobre l'actualitat que ha desencadenat la trama d'espionatge destapada per EL PERIÓDICO, que l'assenyala com una de les víctimes i que apunta al seu propi partit com a responsable.

Puig va aprofitar l'ocasió, no obstant, per defensar, sense mencionar-lo, el procés sobiranista en què està immersa Catalunya. «En moments complicats com els que estem vivint, malgrat l'entorn i els escenaris difícils, empreses com Ikea troben l'oportunitat per desenvolupar activitat i riquesa al nostre país», va destacar el conseller, i va afegir que «enmig de tanta rumorologia, de tant en tant hi ha algun missatge positiu».

El director d'Ikea Ibérica, Gonzalo Antoñanzas, va corroborar que «Catalunya és un referent» per a la multinacional sueca. Va recordar que a Badalona es va inaugurar ara fa 17 anys la primera botiga d'Ikea a Espanya. Actualment en són 15 del total de 298 que hi ha a 26 països.