Milers de persones clamen contra les retallades a Barcelona

Els sindicats asseguren que la protesta ha congregat a un milió de persones, i la Guàrdia Urbana redueix la xifra a 110.000

Els manifestants, al passeig de Gràcia, quan està a punt de començar la manifestació. / JULIO CARBÓ

Al passeig de Gràcia i als carrersveïnss'han concentratmilersde persones per participar en la manifestació de la vaga general d'aquest dimecres, una protestaque ha començat puntual, a lessis de la tarda. L'avinguda de laDiagonalha quedat tallada en els dos sentits a l'altura del carrer deBalmesper les mobilitzacions. L'afluència de públic, un milió segons els sindicats; 110.000, segons la Guàrdia Urbana, i 50.000, segons la Delegació del Govern, ha convertit el que havia de ser una marxa en una concentració per la impossibilitat d'avançar. 

A la capçalera de lamanifestació--que tenia previst transcórrer fins a la confluència del passeig de Gràcia amb la Diagonal-- hi havia els secretaris generals de CCOO i UGT a Catalunya, Joan Carles Gallego i Josep Maria Álvarez, així com la dirigent d'USOC, Antònia Gil, i els dirigents d'Unió de Pagesos i altres líders sindicals europeus, com Harald Fiedler, de l'alemanyDGB;a més de representants d'organitzacions veïnals o moviments d'estudiants que integren la plataforma cívica Prou Retallades.

Sense moure's

A causa de l'afluència de gent concentrada a la zona, i més d'unahora després d'iniciar-se la marxa, els representants dels sindicats, organitzacions veïnals i altres moviments socials, han optat per improvisar unescenari al punt de partida i procedir a la lectura delcomunicat final.

Gallego, Álvarez i Gilhan insistit que la lluita seguirà fins que "els governs espanyol i català acabin amb les polítiques de retallades". El comunicat, llegit per l'actor Quim Masferrer (Teatre de Guerrilla), destaca que les protestes no acabaran "fins que no canviïn aquestes polítiques". El text, amb el lema "No Callem", reparteix entre el PP i CiU la responsabilitat d'unes retallades i ajustos que són "totalment injustes per a la majoria de la població i inútils per sortir de la crisi".

Un milió de persones

I, com sempre, comença la guerra de xifres de la incidència que la vaga està tenint a Catalunya. Els sindicats han assegurat que la protesta ha congregat unmilióde persones, i la Guàrdia Urbana ha reduït la xifra a110.000. Al matí, Gallego iÁlvarezhan assegurat que "Catalunya està paralitzada" i que el seguiment ronda el85%, la Generalitat i les patronals Pimec i Cecot ho rebaixen a només el20%, informenJosep M. Berengueras iToni Fuentes.

Comerços tancats

La jornada devaga general s'ha estat vivint aquest dimecres a Barcelona amb relativa tranquil·litat, amb la majoria dels comerços tancats, ja sigui perquè han tancat voluntàriament o per l'acció dels piquets. A primera hora de la tarda, s'havien produïtmenys incidents que durantl'aturada general del març passat.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha denunciat que, des de primeres hores del matí fins a les 16.00 hores d'aquest dimecres, 93 autobusos han estat objecte de sabotatges i que en un dels vehicles un passatger ha resultat ferit de caràcter lleu, informa Efe.

Autobús apedregat

La companyia municipal de transports explica que una persona que viatjava en un autobús de la línia 79, que ha estat apedregat per piquets quan circulava pel carrer de Botànica de l'Hospitalet de Llobregat, ha resultatferida lleu al trencar-se un dels vidres laterals del vehicle.

La vaga general ha paralitzat les principals indústries de la comunitat i ha tingut un seguiment desigual en el comerç, en una jornada en què, segons els sindicats, l'aturada ha estat d'un85%, i no s'han produït més incidents, encara que sí 14 detencions.

Aturades a l'Administració

El seguiment de la vaga en el sector privat i públic ha estat del19,8%, segons ha informat el Departament d'Empresa i Ocupació, que ha detallat que a la Generalitat ha secundat les aturades el 21,72 % dels treballadors, per sobre del seguiment a l'Administració en l'última vaga (20,56 %).