INCIDÈNCIA A L'EDUCACIÓ

Els pares d'alumnes deixen buides les aules

L'adhesió de les ampes aconsegueix que moltes escoles parin l'activitat a BCN

CCOO xifra el seguiment a les escoles en un 65%, però la Generalitat el redueix al 23,8%

Els nou alumnes que han anat a l’Institut Anna Gironella Llars Mundet de Barcelona, aquest dimecres. / DANNY CAMINAL

La convocatòria de vaga en el sector de l'educació ha mobilitzat aquest dimecres més estudiants que mestres. El sindicat CCOO xifra en un 65% el seguiment de l'aturada en els cicles d'infantil i primària a Catalunya i pràcticament del 100% en secundària, mentre que la Conselleria d'Empresa i Ocupació la redueix al 23,81% en la pública i al 8,29% en la concertada. Segons la Generalitat, la incidència més elevada s'ha registrat als centres públics del Baix Llobregat (31,36%) i de la ciutat de Barcelona (30%) davant el 9,9% que hi ha hagut a Lleida i el 12,2% de Girona. El Ministeri d'Educació calcula que, en el conjunt d'Espanya, la resposta dels docents està sent del 21,6%.

En contra del que sol ser habitual en les convocatòries de vaga en el sector de l'educació, són moltes les escoles públiques catalanes que aquest matí han vist com entraven a classe només unes desenes d'estudiants. L'adhesió de les principals organitzacions de pares d'alumnes,FapaciFapaes, a aquest 14-N ha estat clau perquè les aules de col·legis de Barcelona quedessin gairebé buides, quan en altres aturades se solien convertir en autèntics aparcaments de nens. Dos exemples: a l'escola Pere Vila, al districte de Ciutat Vella, només hi han anat 11 alumnes de més de 400, mentre que a l'institut Anna Gironella, a Horta-Guinardó, han fet classe nou estudiants de gairebé 900. CCOO estima que un 90% dels centres públics han vist afectada avui la seva activitat.

La incidència de la vaga està sent significativa a la universitat, on els sindicats esperen que hi hagi una "aturada acadèmic" gairebé total, entre estudiants, personal d'administració i serveis, docents i investigadors.