FRE al frau en unA font d'energia neta

Indústria perseguirà les plantes fotovoltaiques que cobren de més

Les instal·lacions irregulars tornaran les primes percebudes des del 2008

Les que admetin la trampa no hauran de tornar el que han rebut de manera injusta

Imatge d’una planta fotovoltaica de Sevilla. / el periódico

El fre al sector fotovoltaic no es basarà només en la imminent reducció de les primes que l'incentiven. El Ministeri d'Indústria pensa perseguir les plantes que estan cobrant de més de manera fraudulenta des de fa gairebé dos anys. El sector calcula que aquestes instal·lacions acumulen una potència instal·lada d'entre 800 i 1.000 megawatts (Mw), el 15% del total i el 25% de les que cobren la subvenció més alta, segons van apuntar ahir fonts del departament que dirigeix Miguel Sebastián.

El problema s'arrossega des del setembre del 2008, quan les primes es van reduir de manera substancial per a les noves instal·lacions (de 465 a 320 euros per megawatt a l'hora, Mw/h, produït). Es va registrar, va reconèixer Indústria, un «efecte crida i una «allau» de plantes –3.300 Mw de potència, quan l'objectiu era de 400 Mw– es van connectar a la xarxa abans d'aquesta data per evitar cobrar menys.

INDICIS CLARS / Denúncies particulars i una primera investigació de la Comissió Nacional de l'Energia (CNE) van deixar entreveure des de molt aviat que moltes plantes no tenien instal·lats a temps els panells compromesos ni els equips tècnics necessaris per al funcionament de la central. És a dir, que estan cobrant des d'aleshores més del que haurien de percebre. «No mereixen rebre els diners dels contribuents», va resumir Indústria.

Per això, el Consell de Ministres té previst aprovar avui un decret per forçar aquestes plantes a tornar les ajudes. I això sense perjudici que se'ls puguin imposar sancions administratives, o fins i tot portar el cas a la Fiscalia.

Una vegada aprovada, la CNE començarà a exigir a instal·lacions fotovoltaiques sospitoses que acreditin que estaven en funcionament el setembre del 2008. Començarà amb plantes l'aprovació de les quals va estar més a prop d'aquesta data i que equivalguin a 800 MW, però després podrà anar ampliant la mostra.

INTERESSOS / Si no són capaces de demostrar-ho, el Ministeri els obrirà un expedient i les obligarà a tornar les primes amb interessos de demora. El que s'ingressi servirà per reduir el dèficit de la tarifa (diferència entre els ingressos i els costos de les elèctriques). A més a més, podran continuar operant, però per cobrar les noves primes, més reduïdes, s'hauran de posar a la cua en la llista de peticions. I la cua és d'entre tres i quatre anys.

Això sí, Indústria ha establert un règim especial per a les plantespenedidesque renunciïn voluntàriament a cobrar les primes antigues i es passin a les noves. No hauran de tornar el que van cobrar de més i no hauran de fer cap cua per començar a percebre les noves subvencions.