50 anys

Cornellà recorda les inundacions del 1971 amb una exposició

La commemoració consisteix en una placa a cada un dels barris afectats i una petita exposició

Ayuntamiento de Cornellà de Llobregat

El dilluns 20 de setembre de 1971, forts xàfecs comencen a omplir el curs mitjà del riu Llobregat al seu pas per Cornellà (Baix Llobregat) . A les 18 h, el riu comença a superar el seu curs habitual i inundar espais. Ara una exposició titulada ‘La memòria del fang’ recorda aquelles inundacions que Cornellà va viure fa cinquanta anys.

L’Avenç de Cornellà, Associació per al Patrimoni Històric i la Cultura, amb el recolzament de l’Ajuntament de Cornellà, impulsen la col·locació d’un monument que marca les altures on va arribar l’aigua durant aquella catàstrofe. El monument consisteix en una placa en cada un dels barris afectats i una petita exposició al carrer que, a través de fotografies, mostrarà les conseqüències de la riuada, així com la solidaritat, la unió del veïnat i la mobilització ciutadana. La inauguració tindrà lloc el dimarts 21 de setembre, a les 19 h al carrer Verge de Montserrat cantonada Rubió i Ors, al costat de la biblioteca Marta Mata. La mostra es podrà veure primer a la confluència de la Rambla amb la plaça de l’Església, i està previst que sigui itinerant i es pugui visitar en diversos llocs de la ciutat.

La memòria del fang

L’altura de l’aigua va superar els 160 i 180 centímetres. Afortunadament, no es van haver de lamentar víctimes personals durant la nit. Però els danys materials, als comerços, empreses, infraestructures i vivendes familiars (en especial, els pisos baixos) van ser molt importants.

Les tasques de neteja van suposar un corrent de solidaritat molt important a la ciutat, i la reivindicació per la inacció de l’administració franquista i per la canalització del riu va conduir a protestes de molt més abast.

El procés per aconseguir un riu segur va ser un procés paral·lel al de la recuperació democràtica a la ciutat.

Més notícies de Cornellà a l’edició local d’EL PERIÓDICO