Last Mile Team

L’impuls tecnològic en el sector del transport

L’empresa especialitzada en Intel·ligència Artificial impulsa la sostenibilitat i l’eficiència del transport de mercaderies 

Al febrer va ser seleccionada per formar part de la incubadora Logistics 4.0, liderada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona

Tot i que el sector de la logística i el transport és, molt sovint, considerat com un camp poc atractiu, representa gairebé el 7% del PIB espanyol, segons dades del Govern. A més, lluny de l’imaginari establert, aquesta indústria ja no va només de camions i magatzems. En els últims anys, ha experimentat una transformació significativa gràcies a la introducció de tecnologies d’última generació, com la intel·ligència artificial (IA), el ‘big data’ i el ‘blockchain’, entre d’altres. A l’avantguarda d’aquesta revolució, hi ha l’empresa espanyola Last Mile Team, que abandera la innovació i la digitalització per impulsar una transició sostenible i socialment responsable al sector del transport, concretament, de mercaderies per carretera.

Prova d’això és que el febrer d’aquest any, durant el saló 4 Years From Now (4YFN), l’empresa va ser seleccionada per formar part de la incubadora Logistics 4.0, liderada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona i finançada per la Fundació Incyde. Una iniciativa que s’ha convertit en el primer laboratori d’idees a Espanya dedicat a la integració de la Indústria 4.0 en l’àmbit de la cadena de valor del sector logístic.

Un dels principals èxits de la ‘start-up’ va ser la implementació, l’octubre del 2021, d’un bessó digital a la Zona de Baixes Emissions de Madrid. Els resultats van ser un èxit: una reducció del 30% en la congestió i les emissions i una disminució de fins al 25% en els costos de transport i entrega associats als vehicles existents. Una consecució que reafirma l’impacte positiu que la tecnologia de Last Mile Team pot tenir en l’eficiència i la sostenibilitat del transport de mercaderies.

Tant és així, que Last Mile Team ha aconseguit reconeixement en la indústria, havent rebut prestigiosos premis com el Mobility Challenge en #innovateagainstthevirus 2020, el Premi Espanyol de Mobilitat Sostenible 2021 i l’European Entrance Open Challenge 2021. Així mateix, l’empresa també ha sigut reconeguda com un Cas d’Estudi de Bones Pràctiques de Sostenibilitat i Responsabilitat Social al sector logístic i de transport europeu. D’altra banda, el 2022, va ser escollida com una Millor Pràctica Europea de Logística Urbana Sostenible en dues ocasions: per l’EIT Urban Mobility i per Tech4Good, que va incorporar les seves solucions com a part del desafiament EC 100 Intelligent Cities Challenge.

Com a socis tecnològics del projecte LEAD en el marc de l’Acció d’Investigació i Innovació H2020 finançada per la Comissió Europea, Last Mile Team ha adquirit una valuosa experiència en implementació i validació operativa. En aquesta línia, la ‘start-up’ va desenvolupar una tecnologia que proporciona una anàlisi exhaustiva dels indicadors clau dels sistemes d’entrega d’última milla en àrees urbanes, periurbanes i suburbanes. Una anàlisi que inclou mètriques com la distància recorreguda, la utilització de mà d’obra, el consum d’energia i les emissions de gasos amb efecte hivernacle (GEI) per a furgonetes i camions petits i grans amb motors de combustió interna (HISSI), híbrids (HV) 100% elèctrics.

Logistics 4.0

La participació de Last Mile Team a Logistics 4.0 és la prova de la seva promesa i potencial al sector logístic. A més de rebre serveis de mentoria, assessorament i formació, l’empresa rebrà una subvenció per invertir en serveis tecnològics, cosa que els permetrà actualitzar la seva plataforma tecnològica i desenvolupar nous models d’aprenentatge automàtic per millorar contínuament el seu bessó digital.

El Logistics 4.0 Incubator té per objectiu acollir les ‘start-ups’ més prometedores i amb més potencial al sector logístic, brindant-los el suport i els recursos necessaris per portar a terme els seus projectes d’innovació i tecnologia. Amb un pressupost assignat i accés a equipaments d’última generació, Last Mile Team i les altres empreses incubades tenen l’oportunitat d’aprofitar al màxim el seu potencial i contribuir a l’avenç de la indústria logística a Espanya i més enllà.

La presència d’empreses com Last Mile Team en aquest programa és un exemple del creixent paper de la tecnologia en la indústria logística i com l’aplicació de la intel·ligència artificial, la ciència de dades i altres tecnologies emergents poden tenir un impacte positiu en l’eficiència, sostenibilitat i transformació de la cadena de valor del transport de mercaderies per carretera.