Entrevista en col·laboració amb el BBVA

«Volem evitar l’aïllament social i digital de la gent gran»

  • La Fundació Cívica Oreneta del Vallès ha rebut una donació del fons BBVA Futur Sostenible ISR per lluitar contra la bretxa tecnològica

  • El president, Javier Fernández Socoró, explica les claus d’un projecte que busca acabar amb la soledat de les persones grans

La Fundació Cívica Oreneta del Vallès ha sigut una de les dues entitats catalanes que han rebut una donació per part del fons BBVA Futur Sostenible ISR.

 -¿Què suposa aquesta donació per a una entitat com la seva, que treballa amb la comunitat de Badia del Vallès?

 -Per a la Fundació Cívica Oreneta significa una forta injecció econòmica, que ens permetrà executar de forma eficaç el nou projecte ‘Lluita contra la bretxa digital i la soledat de la gent gran’. A més, també significa un gran suport i visibilitat a la nostra tasca en el servei de la comunitat, ja que som una fundació creada des del món associatiu de Badia, sense cap mecenes i fonamentada en el valor del voluntariat i amb molta motivació i imaginació per optimitzar al màxim els recursos limitats que generem.

 -Les persones grans estan patint una desconnexió per partida doble: per la pandèmia i per la fractura digital. ¿Quines situacions han detectat?

 -En el nostre programa ‘Tu també pots’ fem activitats per facilitar l’envelliment saludable. En aquest programa van participar 3.253 persones l’any 2019. Aquesta quantitat de beneficiaris es va reduir a només 1.694 persones el 2020. És cert que es van reduir o van anul·lar tallers presencials, però també es van incrementar de manera exponencial els tallers virtuals, a què van accedir moltes menys persones de les desitjades. Unes persones perquè no tenien els coneixements audiovisuals per accedir-hi i altres perquè no tenien els mitjans, situació que ens va portar a elaborar el projecte guanyador dels Premis BBVA Futur Sostenible 2021.    

 -El premi servirà per adquirir tablets, portàtils i, sobretot, per fer activitats de formació digital. ¿A quins objectius volen arribar?

 -Volem reduir, amb prèvia prevenció o detecció, les situacions de soledat no desitjada i d’aïllament social i digital. Reduirem la fractura digital dels més grans, el col·lectiu d’analfabets digitals més gran del segle XXI. Es generen parelles intergeneracionals per aconseguir un acompanyament actiu que reforci els coneixements digitals a més de lluitar contra l’aïllament no desitjat. Volem generar confiança, entre la gent gran, davant l’aïllament forçós.

 -¿Com afecta la soledat i l’aïllament, especialment a una persona gran?

 -Una de les causes de la soledat emocional i social és el dèficit de relacions significatives i l’augment progressiu de persones grans que viuen soles i que gradualment inicien un procés d’aïllament de la comunitat. Aquesta situació repercuteix directament en el benestar psicològic de la persona que la porta a desembocar en problemes de salut mental. L’aparició de símptomes depressius i d’ansietat s’agreuja pels processos de dol deguts a la pèrdua d’éssers estimats i a l’impacte de les morts entre les persones grans del seu entorn.

 -¿De quina manera pot implicar-se el conjunt de la societat per evitar aquestes situacions?

 -La implicació de la societat és molt important. De manera individual, hem d’estar atents per detectar, entre els nostres familiars, veïnat o membres de la nostra comunitat, aquells casos que poguessin patir situacions de soledat i aïllament a fi d’aportar-los la nostra ajuda directa, amb acompanyament i buscar el recolzament formatiu sobre l’ús de les noves tecnologies. Com a alternativa, també podem col·laborar fent accions de voluntariat o amb donacions econòmiques en projectes que, com el de la Fundació Oreneta, lluiten de manera directa contra aquestes situacions.

 -¿Quins altres projectes tenen en marxa?

 -Actualment tenim 17 projectes en actiu amb gran diversitat d’objectius i de beneficiaris, dels quals podem destacar ‘Tu també pots’ guanyador el 2016 de la Challenge Land Rover, amb l’equip que va ser capitanejat per l’enyorada Bimba Bosé i el xef Sergio Torres. Amb el programa Escola d’Escacs, desenvolupem dos programes específics de gran interès: ‘Escacs terapèutics per a trastorns cognitius dels escolars’ i ‘Escacs escolars contra l’exclusió social’, que s’executen dins de l’horari lectiu i extraescolar en escoles ubicades en entorns socialment desfavorits.

Temes:

BBVA