Vacunes abandonades

Les primeres vacunes contra la Covid-19 que s'han rendit davant els assajos clínics

Ja són quatre les immunitzacions experimentals que han abandonat la carrera científica. L'Organització Mundial de la Salut estima que, ara com ara, hi ha més de 200 projectes d'investigació en curs sobre vacunes. És possible que molts mai arribin al mercat.

El primer ministro australiano Scott Morrison visita los laboratorios de CSL en los que se desarrolló un prototipo de vacuna contra el covid-19. / Andrew Henshaw (AAP)

De vegades és millor rendir-se que desviure's per retardar un agònic desenllaç. Sinó que l’hi diguin a les quatre vacunes experimentals contra la Covid-19 que, després d'un any de laborioses investigacions, han anunciat que abandonen la carrera molt abans d'arribar a la línia de meta. Tot apunta que la història d'aquestes primeres 'vacunes abandonades' es repetirà amb gran part de les fórmules que, ara com ara, segueixen en fase d'investigació. Segons dibuixa l'últim balanç de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), actualment hi ha 84 prototips d'immunitzacions que s'estan testant en voluntaris i 184 més que continuen investigant-se als laboratoris.