Així ha avançat la ciència

Any u d'investigació pandèmica: més de 120.000 estudis publicats i moltes preguntes obertes

Un any de carrera científica per fer front a una crisi sanitària global dona per a molt. Dos científics dedicats a l'escrutini dels estudis publicats sobre Covid-19 reflexionen sobre com ha avançat la ciència en aquests últims mesos. «La pandèmia ha obligat molts científics a 'baixar la seva torre d'ivori' i a explicar què se sabia i què no se sabia del virus. I la gent ha vist que els científics són figures indispensables per a la societat», conclouen

Técnicos trabajan en la producción de la vacuna contra el covid-19 de Pfizer y BioNTech, la primera aprobada para hacer frente a la pandemia. / THOMAS LOHNES (AFP)

Un any d'investigació sobre la Covid-19 ha produït més estudis científics que dos segles de treball sobre malària. En temps de pandèmia s'han publicat gairebé 120.000 articles sobre la malaltia Covid-19 i més de 70.000 sobre el coronavirus SARS-CoV-2. Sobre malària, en canvi, la investigació realitzada des de 1828 fins ara ha donat lloc a unes 100.000 publicacions científiques. La comparació empal·lideix davant altres malalties. Segons recull el portal 'PubMed', en els últims 20 anys, l'Ebola ha acumulat poc més de 10.000 estudis. I el virus VIH, responsable de la sida, amb prou feines arriba als 6.500 treballs publicats en l'últim mig segle. Les xifres parlen per si soles. Mai s'havia investigat tant sobre una sola malaltia. Mai s'havia invertit tant múscul a estudiar un sol tema. I mai havia sigut tan important entendre com avança el coneixement científic en directe.

Temes:

Coronavirus