Una roca incandescent

Descobreixen una bola de foc que va sobrevolar Espanya a 100.000 km/h

  • Un fragment d’un asteroide va entrar a l’atmosfera a gran velocitat, incendiant-se en el procés

Els detectors del projecte SMART, de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC), han registrat el pas d’una bola de foc sobre el sud d’Espanya a 100.000 km/h. Segons l’anàlisi de l’investigador principal del projecte SMART, José María Madiedo, la bola de foc va ser gravada a les 6.07 hores de la matinada d’ahir dimecres i vista des de diversos punts d’Andalusia i Castella-la Manxa. En concret, el fenomen va ser detectat des dels observatoris astronòmics de Calar Alto (Almeria), Sevilla, La Sagra (Granada), Sierra Nevada i La Hita (Toledo).

La bola de foc es va produir a l’entrar en l’atmosfera terrestre una roca procedent d’un asteroide a una velocitat d’uns 100.000 quilòmetres per hora. El xoc amb l’atmosfera a aquesta enorme velocitat va fer que la roca es tornés incandescent, generant-se així una bola de foc que es va iniciar a una altitud d’uns 100 quilòmetres sobre el nord-oest de la província de Jaén. Va avançar en direcció nord-est i es va extingir a una altitud d’uns 52 quilòmetres, quan es trobava gairebé sobre la vertical de la localitat de Villamanrique (Ciudad Real).

El fenomen també va ser gravat per l’estació de detecció ubicada a Madrid (operada per Jaime Izquierdo, Universitat Complutense de Madrid).

Els detectors del projecte SMART operen en el marc de la Xarxa de Bòlids i Meteors del Sud-Oest d’Europa (SWEMN), que té per objectiu monitoritzar contínuament el cel a fi de registrar i estudiar l’impacte contra l’atmosfera terrestre de roques procedents de diferents objectes del Sistema Solar.

Temes:

Astronomia