Rastre còsmic

La NASA detecta un senyal de ràdio procedent de Ganimedes

Els seguidors de teories relacionades amb l’existència de vida extraterrestre vinculen les ones sonores a una suposada connexió alienígena

La sonda espacial Juno, llançada l’any 2011 per la NASA i dedicada a l’estudi del planeta Júpiter des que s’hi va acoblar el juliol del 2016, ha detectat per primera vegada un senyal de ràdio procedent del satèl·lit Ganimedes quan es trobava per la zona polar del planeta.

Els experts han anomenat aquesta amplificació –que ha durat uns cinc segons– «emissió de ràdio decamètrica», de manera que Ganimedes podria haver funcionat com una xarxa Wifi durant un breu temps.

No és un senyal extraterrestre

Els curiosos no han tardat a relacionar-lo amb un possible contacte alienígena, però la NASA ha volgut desmentir que es tractés d’un senyal extraterrestre. Patrick Wiggins, un dels ambaixadors de la NASA a Utah (EUA), ha declarat per al mitjà americà FOX 8 que l’emissió de ràdio detectada correspon a «una funció natural». Ha volgut explicar que el senyal ha sigut provocat per electrons que «oscil·len a una velocitat menor de la que giren, cosa que fa que amplifiquin les ones de ràdio molt ràpidament».

Ganimedes és un dels satèl·lits més grans de Júpiter i del sistema solar. És el setè més pròxim al planeta i el tercer dels coneguts com els satèl·lits galileans –o llunes galileanes–, el primer grup d’objectes que orbiten al voltant d’un planeta que va ser descobert el 1610 per Galileu Galilei.

El senyal de ràdio evoca Carlos Jesús

Al saltar la notícia, les xarxes no han tardat a recordar i convertir en tendència l’icònic personatge col·laborador del programa de televisió ‘Crónicas marcianas’, Carlos Jesús, que es va fer famós en la dècada dels 90.

El seu nom real és Jesús Caballero Rey, un sevillà que té el seu quarter general a Dos Hermanas, on una placa al seu portal resa «Carlos Jesús. Curacions per fe». Un vident que assegurava ser la reencarnació de Jesucrist i tenir una existència paral·lela en un planeta anomenat Raticulín. Carlos Jesús es dividia en dues persones diferents més: Micael, amb el qual parlava amb veu de robot i corresponia a la veu de Jesús, i Crístofer, que era l’encarregat del manteniment de les naus espacials.

El personatge, que ha deixat frases i històries per al record, va fer menció als extraterrestres de Ganimedes. Va explicar que en un dels seus viatges astrals havia estat a Ganimedes, a la constel·lació d’Orió, i va avisar que el món «s’ha de preparar per al que ve: una evacuació mundial per extraterrestres. Vindran 13 milions de naus de Ganimedes».

Les xarxes no han tardat a aportar els seus particulars mems i han recopilat imatges i vídeos de Carlos Jesús, fent referència al senyal de ràdio procedent de Ganimedes i la predicció que va fer aquest mític personatge.