AVENÇ CIENTÍFIC

La Sanitat nord-americana edita una guia per distingir l'Alzheimer d'un tipus de demència

La neurocientífica Nina Silverberg assegura que "és molt important" diferenciar una malaltia de l'altra per entendre altres elements que contribueixen al deteriorament progressiu de les facultats mentals

alzheimer

L’Institut Nacional de la Salut (NIH, per les seves sigles en anglès) dels Estats Units ha presentat aquest dimarts una guia per distingirl’Alzheimer  de la demència predominantment límbica relacionada amb l’edat (LATE), que ha sigut ara definida per primera vegada i és identificada com a encefalopatia TDP-43.

Segons es publica a la revista científica ‘Brain’,‘Brain’,la guia, que va dirigida a científics, personal mèdic i públic en general, especifica les característiques de LATE com una malaltia diferent de l’Alzheimer.

Nina Silverberg, directora del Programa de Centres de la Malaltia d’Alzheimer dels Instituts Nacionals de Salut dels EUA, ha assenyalat que "investigacions i avaluacions clíniques" recents han demostrat que "no totes les persones que pensàvem que tenien Alzheimer en tenen" i que "és molt important entendre altres [elements] que contribueixen a la demència".

Avanços en la investigació

"La guia oferta en aquest article, incloent la definició de LATE, és un pas crucial per augmentar la conscienciació i avançar en la investigació tant d’aquesta malaltia com de l’Alzheimer", ha assenyalat per la seva part Richard Hodes, director de l’Institut Nacional d’Envelliment (NIA), que forma part del NIH.

El text destaca que "en el passat, l’Alzheimer i la demència eren freqüentment considerades com el mateix. Ara hi ha una apreciació creixent que una varietat de malalties i processos que contribueixen a la demència" i són diferents de l’Alzheimer.

La TDP-43 és una proteïna que normalment ajuda a regular l’expressió genètica al cervell i altres teixits, destaca la guia, a l’assenyalar que "investigacions recents associen els problemes de desdoblament d’aquesta proteïna amb la pèrdua d’habilitats de pensament i de memòria".

Més lent

El text igualment destaca que, d’acord amb els investigadors, el progrés de LATE és més lent que el de l’Alzheimer.

"No obstant, LATE combinat amb Alzheimer, cosa comuna per a aquestes dues malalties del cervell altament prevalents, sembla causar una disminució més ràpida de les funcions cerebrals que cada una independentment", adverteix l’article.

Temes:

Alzheimer