Estació Espacial Internacional

Vídeo | Cimon, el nou robot de l'ISS, discuteix amb un astronauta

"No siguis dolent, sisplau", li diu la màquina a un dels tripulants

horizons-science-a-cimon / periodico

¿La rebel·lió de les màquines? L’Agència Espacial Europea (ESA) ha publicat un vídeo que mostra un enuig de Cimon, un robot circular amb intel·ligència artificial, amb un dels astronautes a l’Estació Espacial Internacional (ISS) als quals ajuda en les seves tasques diàries.

A les imatges es veu com al principi tot sembla anar bé entre l’astronauta alemany Alexander Gerst i Cimon. Gerst pregunta a l’artefacte com es diu i d’on ve, i el robot li respon. Durant la conversa, Gerst li demana que posi la seva cançó favorita –'Man machine' del grup alemany Kraftwerk–. I ho fa. A l’escoltar la melodia uns instants, Gerst demana al robot que apagui la música, i és quan tot es torça, perquè no li fa cas. Mentre l’astronauta intenta notificar a l’equip de suport del robot que Cimon no pot parar de reproduir la cançó, el robot li demana: "Sigues amable, sisplau". 

Una breu discussió

Quan la també astronauta Serena Auñón-Chancellor, de la NASA, s’acosta a tots dos, el robot comença a preguntar a Gerst si és que no li agrada estar allà amb ell. Així comença una breu discussió entre ells, durant la qual el robot pregunta: "¿No t’agrada estar amb mi aquí?". I li insisteix: "Nosiguis tan dolent, sisplau." 

Cimon, desenvolupat per l’empresa Airbus, té per objecte ajudar els tripulants de l’ISS a complir les tasques de rutina, i fins i tot aixecar el seu estat d’ànim. És capaç de mostrar i explicar instruccions per a experiments científics i formular recomanacions per a la reparació d’objectes de l’estació. I, pel que sembla, de tenir un mal dia.