Investigadors dels centres oceanogràfics de Vigo i Tenerife del’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO) han aconseguit reproduir per primera vegada pops en captivitat, després de 20 anys d’investigacions. Aquest avenç, del qual l’institut ha registrat la patent, permetrà afegir aquest cefalòpode a la llista d’espècies que poden ser criades en piscifactories, fent-ne un producte més rendible en elmercat alimentari.
Fins ara hi havia experiències de captura d’exemplars juvenils, que eren engreixats fins que arribessin a l’edat adulta i a una mida comercialitzable. Però en aquesta ocasió els investigadors han aconseguit també desenvolupar una tècnica d’alimentació que permet de manera "rendible i replicable" fer créixer els exemplars des de l’estat de larva fins al d’adult.
El pop comú (‘octopus vulgaris’) és un producte molt demandat a Espanya i el Mediterrani, i la seva demanda és cada vegada més gran en altres països, com als Estats Units. Això ha provocat un augment de la seva pesca id’estudis científics per treure-li el màxim partit al mercat. El Ministeri de Ciència i Innovació destaca que el pop és un animal amb un cicle de vida molt curt, un ràpid creixement i un preu atractiu al mercat, "la qual cosa el converteix en una espècie idònia per al seu cultiu i desenvolupament en captivitat".
L’institut d’investigació ha firmat un contracte ambNova Pescanovaperquè la multinacional pesquera tingui accés preferent a la llicència de patent d’aquestes tècniques. Les dues entitats, informa l’IEO en una nota, "tenen interès a tancar el cicle en captivitat a nivell comercial del pop comú". Aquest avenç aconsegueix superar el que fins ara es considerava el principal escull per al cultiu comercial d’aquesta espècie. Els esforços actuals se centren en l’obtenció de juvenils i l’estudi de la seva viabilitat econòmica.