L'ADN DE LA SETMANA

Fastidiosa

L'expansió del bacteri que mata les oliveres ha generat polèmica a Itàlia

amadridejos37379739 desecaci n r pida del olivo causada en apulia italia por l170618183228

L’any 2013 es va declarar una important malaltia en els arbres de la Pulla, la regió del sud d’Itàlia. Afectava diferents espècies i en particular les oliveres, que en aquella regió del Mediterrani són un símbol de la seva agricultura. Es va diagnosticar que la malaltia estava produïda per un bacteri conegut com a 'Xylella fastidiosa', que ha provocat pèrdues importants en diferents llocs d’Amèrica. A casa nostra ha arribat a Mallorca i sembla que per ara ha estat continguda. Però per aconseguir-ho sovint calen accions contundents. Un informe recent conclou que a Itàlia l’actuació no ha estat prou eficaç.

L’arribada de la 'Xylella' a Europa va produir una alarma lògica. És una malaltia que es transmet per insectes i diverses variants del bacteri infecten arbres com l’olivera o els tarongers, però també la vinya, els ametllers o el baladre. Quan es presenta no hi ha gaires solucions, si no és tallar els arbres malalts, evitar tota exportació de material vegetal viu i crear zones de contenció per impedir l’expansió de la ­malaltia. El fet és que es van detectar casos d’infeccions per 'Xylella' al sud de França, a Còrsega i finalment a Mallorca i Eivissa, on van haver de prendre mesures en oliveres i ametllers amb símptomes.

La Comissió Europea, en un informe que s’acaba de publicar, i del qual ha parlat la revista 'Na­ture', afirma que les autoritats italianes no van ser prou eficaces a seguir les normes existents i la malaltia no s’ha aturat. Quan es va detectar hi va haver protestes perquè calia tallar oliveres, algunes d’elles centenàries. Fins i tot hi ha hagut una investigació judicial per una denúncia d’activistes que van acusar científics d’un institut de recerca de Bari d’haver-la importat i això ha paralitzat algunes actuacions. A Catalunya hauríem d’estar ben vigilants. Sembla que els responsables estan informats i, per sort, a Mallorca i Eivissa hi ha més importació que exportació de plantes. Abaixar la guàrdia seria un error que potser han fet a Itàlia.