INVESTIGACIÓ CIENTÍFICA

Una herba tòxica podria curar el sobrepès

El celastrol, molt utilitzat en medicina tradicional xinesa, pot canviar el metabolisme d'una cèl·lula

icoy20594850 bebidas161019180836 / MIKE BLAKE

Un grup d'investigadors xinesos de la Universitat de Xiamen (sud) ha descobert que el celastrol, una herba tòxica molt utilitzada en la medicina tradicional xinesa, es podria fer servir per curar el sobrepès sense risc per a la salut, ha informat aquest dimarts el diari 'China Daily'.

"Aquest és un gran pas per convertir el celastrol en una medecina segura per als éssers humans", va assenyalar al diari Zhang Xiaokun, que dirigeix l'equip de l'Institut d'investigació Biomèdica de la Universitat de Xiamen, responsable de la troballa.

El grup de científics ha revelat que el celastrol -compost que s'extreu de les arrels d'una herba tòxica coneguda com 'la vinya del déu tro'- pot canviar el metabolisme d'una cèl·lula a l'eliminar els mitocondris (part de la cèl·lula generadora d'energia), que en una persona resultaria en pèrdua de pes.

Tradicionalment, aquesta arrel ha sigut molt utilitzada en la medicina tradicional xinesa per combatre malalties com artritis, psoriasi o malalties autoimmunes, però sempre en petites quantitats pels efectes secundaris que genera la seva alta toxicitat.

"El celastrol podria ser una poderosa eina per tractar pacients que pateixen obesitat i malalties associades, com diabetis, fetge gras o malalties cardíaques", afegeix Zhang.

La investigació, publicada aquest abril per la revista científica internacional 'Mollecular Cell', suposa un avanç respecte als resultats d'altres investigacions prèvies -com la realitzada el 2015 per la Universitat de Medicina de Harvard- que van concloure que el celastrol provocava pèrdua de pes, però que desconeixien com.