EXPLORACIÓ ESPACIAL

Els planetes extrasolars més intrigants

La NASA elabora una llista amb els 10 destins més atractius per ser explorats

La NASA ha elaborat una llista d'exoplanetes interessants amb motiu de la celebració del 20 aniversari del primer planeta o exoplaneta confirmat al voltant d'una estrella similar al Sol.

Alguns d'aquests mons exòtics -ara ja se'n coneixen gairebé 1.900 en 1.100 sistemes solars- són rocosos, altres són gasosos i alguns són molt freds. Però hi ha una cosa que cada un d'aquests estranys nous mons tenen en comú: tots, diu l'agència espacial, "han avançat en el coneixement científic del nostre lloc al cosmos". Tenint en compte que el més pròxim està a uns 40 anys llum, arribar-hi només està a l'abast de la ciència-ficció. Ara com ara.

La llista dels 10 destins més atractius, encara que en total són 20 planetes, és per ordre la següent.

1. Kepler-186F. Primer planeta rocós que està dins de l'anomenada zona habitable, la regió al voltant de l'estrella mare -ni un món gelat ni un món abrasador-,  que fa factible l'existència d'aigua líquida, encara que diverses estimacions li calculen temperatures superficials sota zero. Aquest planeta també és molt pròxim en grandària a la Terra. Està a 492 anys llum del Sistema Solar

2. HD 209458 b. Anomenat Osiris, és el primer planeta que es va veure en trànsit (travessant la seva estrella) i el primer a ser detectat directament. El descobriment va mostrar que les observacions de trànsit eren factibles i va obrir un nou àmbit a la caracterització d'exoplanetes. Es troba a la constel·lació de Pegàs, a 150 anys llum del nostre sistema, i la seva massa és 220 més gran que la terrestre (0,7 la massa de Júpiter).

3. Kepler-11. El primer sistema solar compacte descobert pel telescopi Kepler, el 2011, compta amb una estrella mare i almenys cinc planetes en la mateixa òrbita, similar a la de Mercuri. Va obrir el camí, diu la NASA, a noves idees sobre la formació de planetes i va suggerir que múltiples sistemes de planetes petits, com el nostre, poden ser comuns.

4. Kepler-16b. Un exemple que el Tatooine de Star Wars pot ser una realitat, és a dir, un planeta que orbita al voltant de dues estrelles, el que es coneix com un planeta circumbinari. Aquest món gelat, que també es va descobrir gràcies al telescopi espacial Kepler, està a uns 200 anys llum de la Terra.

5. 51 Pegasi b. Aquest planeta gegant, que és aproximadament la meitat de la massa de Júpiter i orbita la seva estrella cada quatre dies, va ser el primer exoplaneta confirmat al voltant d'una estrella similar al Sol, un descobriment que va obrir un nou camp d'exploració. Està a 51 anys llum del nostre sistema.

6. CoRoT 7b. Descobert gràcies al telescopi espacial Corot el 2009, té un diàmetre equivalent a 1,7 el de la Terra. Orbita molt a prop de la seva estrella, en un llunyà món a 490 anys llum.

7. Kepler-22b. Va ser el primer planeta extrasolar trobat en la denominada zona habitable. El planeta està a 600 anys llum de distància de la Terra i té 2,4 vegades el seu radi. 

8. Kepler-10b. Un dels primers planetes rocosos a ser localitzats, el 2009. Està a 560 anys llum. És un món bullent a més de 1.500 graus de temperatura.

9. Sistema Kepler-444. Aquesta estrella, ubicada a uns 117 anys llum de la Terra a la constel·lació de Lira, té al seu voltant cinc exoplanetes rocosos de mida inferior a la Terra.

10. 55 Cancri e. A 41 anys llum de la Terra, a la constel·lació de Càncer, és un planeta d'una mida similar a Saturn. El 2012 es va convertir en el primer planeta extrasolar terrestre. La seva llum va ser detectada per instruments terrestres.