El coautor d'un polèmic estudi japonès sobre cèl·lules mare se suïcida

L'article, publicat a la revista 'Nature' el gener passat, descrivia un mètode revolucionari amb dades manipulades

Yoshiki Sasai, en una roda de premsa, l’abril d’aquest any. / AFP / TORU YAMANAKA

L'investigador japonès Yoshiki Sasai, coautor d'una investigació sobre cèl·lules mare publicada a la revista 'Nature' que va ser posteriorment retirada per contenir parts fraudulentes, s'ha suïcidat a la ciutat de Kobe, ha informat l'agència Kyodo.

La policia va explicar als mitjans japonesos que Sasai va rebre assistència mèdica per intentar reanimar-lo, però finalment els equips d'urgència no van poder fer res.

També van informar que l'investigador va deixar una nota de suïcidi sobre la taula de la seva secretària.

Sasai, vicedirector del prestigiós Centre de Biologia del Desenvolupament (CBD) de l'institut d'investigació Riken, va ser coautor del polèmic estudi juntament Masatoshi Takeichi, director del centre, i diversos investigadors més liderats per Haruko Obokata, empleada del centre a la qual es va acusar de falsejar materials.

L'article, publicat a la revista 'Nature' el gener passat, descrivia un mètode revolucionari per produir cèl·lules adultes pluripotents (capaces de convertir-se en qualsevol tipus de teixit i considerades el futur de la medicina regenerativa), que consistia a sotmetre cèl·lules adultes a diversos tipus d'estrès.

No obstant, després que molts membres de la comunitat científica denunciessin la impossibilitat de replicar els resultats i l'ús irregular d'imatges en els estudis, un comitè de Riken, que es va veure embolicat en una gran polèmica, va determinar que la doctora Obokata va falsificar i va manipular diverses d'aquestes imatges.

Obokata va acceptar el 4 de juny la retirada de l'estudi alhora que un òrgan posat en marxa després de l'escàndol va suggerir una reforma en profunditat del CBD de Kobe -cosa que inclou la possibilitat de clausurar-lo- i va estimar aconsellable la dimissió de Takeichi i del mateix Sasai.