El sector TIC es consolida com el motor més potent de l'economia catalana

El 72% de les empreses TIC catalanes ha tancat el 2019 millor que l'any anterior

Prop d'un 40% preveu un creixement de facturació per al 2020 malgrat la crisi de la Covid-19

462ca419-07cb-4ae0-a342-56f0244eac57

El sector tecnològic és actualment el motor més potent de l’economia catalana, tal com ho demostren les dades sobre creació d’empreses i llocs de treball i les previsions de creixement i de facturació del ‘Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2020’. En termes de balanç, el Baròmetre confirma que no només s’han complert les expectatives del 2018, sinó que s’han superat. El 72% de les empreses TIC catalanes ha tancat l’any 2019 millor que l’any anterior i fins i tot un 29% ho ha fet amb un augment de facturació superior al 5%.

Les previsions per a aquest 2020, en ple context de crisi per la Covid-19, mostren que les empreses TIC manifesten més resiliència que les de la resta de sectors. Un 40% de les empreses TIC projecta un escenari de facturació de l’exercici del 2020 superior al del 2019. Un 17% d’aquestes companyies preveu que aquest increment sigui per sobre del 5%, mentre que un 8% creu que se situarà entre el 2,5% i el 5%.

Malgrat això, el Baròmetre alerta que la falta de talent al sector TIC pot suposar un fre per a la competitivitat de les empreses. Prop del 70% de les empreses TIC incrementarien la seva facturació si disposés de més professionals formats. Si l’anterior edició del Baròmetre ja advertia que no es podria donar resposta a les necessitats del sector sense abordar els reptes del talent, la d’aquest any consolida el talent com un element inseparable de l’evolució del sector.

Una mostra representativa

Aquestes són algunes de les conclusions de la dotzena edició del ‘Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya’ elaborat pel Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno), un indicador que recull les percepcions i valoracions d’una mostra representativa del teixit empresarial català i que ha sigut presentat aquest matí pel conseller de Polítiques Digitals i Adminsitració Pública de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, el comissionat d’Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona, Michael Donaldson, i el president de CTecno, Joan Ramon Barrera.

«Les dades del Baròmetre ens confirmen que el sector TIC és un dels més potents del país: cap altre sector de l’economia catalana ha crescut en ocupació com ho ha fet aquest sector els últims 5 anys», va assegurar el conseller Jordi Puigneró durant la presentació de l’informe. «Ja sabíem la importància que té la digitalització en l’economia –va afegir Puigneró–, però la pandèmia ha significat la visibilització del sector TIC: ha posat de manifest que no només és aquí, que existeix, sinó que la transformació digital és una via imprescindible per a qualsevol país per afrontar els reptes del futur». Per això, va concloure el conseller, «la funció de l’administració és accelerar aquesta digitalització i, sobretot, vetllar perquè ningú quedi enrere».

Quant a la presència de dones en el sector TIC, el Baròmetre continua evidenciant l’escassetat de talent femení en l’àmbit tecnològic. Així, malgrat haver crescut lleugerament respecte de l’edició anterior i malgrat el treball que s’està fent en aquest camp, el talent femení continua sent una assignatura pendent en les posicions tècniques, amb només el 8,60%, fet que suposa un lleu increment respecte a l’any passat (7,9%).

Una altra dada rellevant que recull el Baròmetre és el paper essencial de les TIC en l’impuls del teletreball. Les empreses del sector TIC tenen un 80% dels professionals teletreballant, dada que reflecteix l’avantatge que suposen les TIC a l’hora de garantir la continuïtat del treball i la facturació de les empreses.

Valoració del sector

El teixit empresarial TIC català es valora en 6,54 punts sobre 10, mantenint els nivells arribats durant els últims anys malgrat el context de crisi en què ens trobem. Continua sent evident que per superar aquest índex de valoració cal impulsar millores estructurals que permetin fer un salt qualitatiu al sector.

En aquest sentit, el Baròmetre aposta per la col·laboració estreta entre l’empresa i el sector públic com a clau per contribuir al procés de digitalització del país i incidir en polítiques de creació de talent. Així mateix, el Baròmetre d’aquest any mostra la importància del foment de la innovació també en la compra pública i en les infraestructures i noves tecnologies.

Temes:

Empreses