El xampany és com qualsevol altre escumós Mentida. No és igual que un cava o un prosecco, primer perquè el xampany prové de la Xampanya, és a dir, d’un territori concret, i segon, perquè té la seva pròpia història, per la gent que el fa. És completament diferent de tots els escumosos. El sòl és calcari, gairebé blanc, això permet una gestió de l’aigua única: a la vinya sempre hi falta aigua però sempre en té, perquè és com una petita esponja que va acumulant petites quantitats d’aigua. Una altra cosa que el fa únic és el clima: és en una zona amb un clima continental amb influència oceànica que cada any canvia. Hi pot haver bastanta humitat i climes extrems, molt càlid a l’estiu i molt fred a l’hivern». El xampany és com qualsevol altre escumós Mentida. No és igual que un cava o un prosecco, primer perquè el xampany prové de la Xampanya, és a dir, d’un territori concret, i segon, perquè té la seva pròpia història, per la gent que el fa. És completament diferent de tots els escumosos. El sòl és calcari, gairebé blanc, això permet una gestió de l’aigua única: a la vinya sempre hi falta aigua però sempre en té, perquè és com una petita esponja que va acumulant petites quantitats d’aigua. Una altra cosa que el fa únic és el clima: és en una zona amb un clima continental amb influència oceànica que cada any canvia. Hi pot haver bastanta humitat i climes extrems, molt càlid a l’estiu i molt fred a l’hivern». El xampany és car Ha, ha, ha. No és veritat. Es paga un dels preus més alts del món pel quilo de raïm (entre 6 i 7 per quilo), i en necessites dos quilos per fer una ampolla de xampany. A més, si ho compares amb grans vins de la Borgonya i Bordeus amb criances molt més curtes, es venen a preus desorbitats, 500, 1.000 euros... En definitiva, el xampany, per la feina que genera a la vinya i al celler, per la criança que té, pel que costa la seva producció, i en comparació amb altres vins, és econòmic. Hauria de ser molt més car».