GURMETITZATS

L'elegància de les verdures

Menjar vegetals i avorrir-se no està permès en aquest gran llibre amb 1.460 receptes

Lelegància de les verdures_MEDIA_2 / JULIET POMÉS

Karin Leiz conserva la tija –parlem de vegetals en aquest espai– que la va fer cèlebre. Model amb clorofil·la, la va retratar Leopoldo Pomés, el pare dels seus fills, fins a convertir-la en lluminosa icona del Flash Flash. La cita per amanir el llibre '1460 recetas para disfrutar las verduras todo el año' (títol llarg com un porro) és al davant, a Il Giardi­netto, que dirigeix el seu fill Poldo, cineasta. L’acompanya també la filla, Juliet, autora de les refinades il·lustracions del volum. Els Pomés Leiz són elegants fins i tot menjant calçots.

'Verdures amb tot 'podria ser el lema del llibre. Es va anticipar a la modernitat que ens verdeja i que no consisteix a ser vegetarià ni vegà, sinó que el cor d’un plat tingui arrel. 41 receptes, per exemple, amb carxofes, que a Il Giardinetto mengem fregides. De nou tornen a la taula amb els penne piccole a l’estil Capri, amb mozzarella i aquell toc de bitxo que facilita suar d’una manera educada. Karin està a favor del picant, «del mordent, de les amanides amb una mica de droga» (res d’estupefaents, però sí estimulants com el gingebre). ¿Avorrir-se a la cuina? «Mai».

L’origen del llibre està en les receptes que retallava de revistes i que després modificava. De la memòria impresa –capses i capses que va llençar «sense nostàlgia»– en va sorgir aquesta enciclopèdia. «Google el va inventar la meva mare», diu Poldo per explicar el mètode d’arxiu. ­Google no ho sé, però la verdura amb excusa és possible que sí.