Fórmula natural

Com podeu fer ceba caramel·litzada sense sucre

  • Elaborar un dels acompanyaments més utilitzats a la cuina no requereix grans coneixements culinaris, però sí paciència

Com podeu fer ceba caramel·litzada sense sucre

La ceba caramel·litzada és un acompanyament molt utilitzat en la gastronomia pel seu exquisit sabor i per la seva capacitat per maridar en diferents receptes. Però no tothom coneix la fórmula per elaborar a la cuina aquesta guarnició. Realment, existeixen diverses maneres de fer-la. Totes requereixen paciència, tot i que no necessàriament grans coneixements culinaris.

Ingredients

  • Ceba

  • Oli d’oliva verge extra

  • Sal

Cada un té el seu mètode, però en aquesta ocasió escollirem el camí més natural i saludable, evitant l’ús de sucre. Només necessitarem cebes, oli d’oliva verge extra i sal.

Per començar, tallem la ceba en juliana, sense que quedin tires ni gaire fines ni gaire gruixudes, i a continuació fem un tall per la meitat dels trossos perquè no siguin massa llargs. A l’hora de calcular les quantitats, cal saber que la ceba perdrà aigua durant el cuinat i reduirà molt, per això és aconsellable utilitzar el doble de ceba de la que visualment volem obtenir.

Posem oli en una paella fins que cobreixi el fons i encenem el foc a nivell mitjà-alt. Quan comenci a agafar temperatura, hi afegim les tires de la ceba, intentant que no quedin unes sobre les altres, i remenem uns pocs minuts abans d’abaixar el foc a un nivell baix, que mantindrem fins al final. La ceba caramel·litzada estarà llesta en una hora i mitja, aproximadament.

Durant el procés, cal remenar de tant en tant les tires perquè es cuinin completament i de manera uniforme per les dues bandes. Això serà especialment important en els últims minuts. A poc a poc, veuràs com les tires de ceba es van daurant, per després adquirir la tonalitat de caramel que dona nom a la guarnició, mentre la textura va canviant fins a convertir-se en melosa.

Cal anar amb compte que la ceba no es cremi perquè després no amargui al paladar. Si veiem que s’asseca en excés, podem afegir aigua directament a la paella durant el cuinat.

En l’última fase, pots posar-hi sal, tot i que el sabor de la ceba caramel·litzada també s’apreciarà perfectament si no n’utilitzes.