Aquesta recepta de bacallà a la mel tan senzilla com gustosa és una proposta de Dídac Luque, xef del restaurant Les Heures d’en Dídac (Bolvir de Cerdanya), però en realitat és de la seva àvia Enriqueta. Ho recorda el seu germà Pau, cap de sala de l’establiment: «Quan vam obrir el restaurant a Talltorta (Cerdanya), el 2008, vam incorporar aquest plat a la carta i mai l’hem tret perquè ha tingut sempre molt èxit». Ara que s’han traslladat a Bolvir de Cerdanya, tampoc han volgut retirar-lo. Un bonic homenatge a la iaia i un plaer per als seus clients. Aquesta és la recepta.
Ingredients per a 4 persones
50 g de ceba de Figueres
50 g de carbassa
50 g de carbassó
20 g de tomàquet natural
20 g de porro
15 cl de mel de flors
10 cl d’oli d’oliva verge
250 g de bacallà dessalat
Elaboració
Poseu l’oli d’oliva verge a la cassola o paella i escalfeu-lo.
Talleu totes les verdures en ‘brunoise’ i sofregiu-les.
Una vegada estiguin sofregides (cuites però que ofereixin una mica de resistència al mastegar-les), afegiu-hi el bacallà i la mel... i deixeu-ho coure tot durant uns 5 minuts a foc baix i tapat, i 5 minuts més destapat a foc fort vigilant que no s’enganxi.
Una vegada cuit, ¡emplateu-ho i a menjar!