Recepta estel·lar

Com podeu fer un panet de pollastre amb samfaina d’estrella Michelin

  • El xef Jordi Artal, amb dos entorxats de la guia francesa per Cinc Sentits, ensenya els secrets per fer aquest deliciós entrepà

Per a la cuixa de pollastre

Ingredients per a 4 persones

  • 500 g de cuixa de pollastre sense os

  • 50 g de vi ranci

Elaboració

  1. Netegeu les cuixes per treure’n els tendons, restes d’ossos i cartílag.

  2. Salpebreu-les i fregiu-les en un paella amb la pell sota. Quan la pell estigui ben daurada, gireu-les i coeu-les fins que el cor arribi a 78 graus.

  3. Traieu-les del foc, tapeu-les amb paper d’alumini i deixeu-les reposar durant uns 15 minuts.

  4. Desglaceu la paella amb el vi ranci i reduïu-ho a foc mitjà fins a aconseguir una textura de xarop.

  5. Traieu la pell de les cuixes i esgruneu la carn en trossos d’un centímetre.

  6. Ajunteu el pollastre amb el vi ranci reduït.

  7. Reserveu-ho.

Per a la samfaina

Ingredients per a 4 persones

  • 200 g de ceba de Figueres a la brunesa

  • 25 g de làmines d’all sec

  • 10 g de sal

  • Una mica de sucre

  • 50 g d’oli d’oliva extra

  • 150 g de pebrot vermell a la brunesa

  • 150 g de pebrot verd a la brunesa

  • 150 g d’albergínia a la brunesa

  • 150 g de carbassó a la brunesa

  • 3 fulla de llorer

  • 50 g d’oli d’oliva extra

  • 150 g de polpa de tomàquet madur

Elaboració

  1. Barregeu la ceba, l’all, la sal, el sucre i l’oli en una olla.

  2. Sofregiu-ho lentament fins a daurar-ho, remenant-ho de tant en tant.

  3. Afegiu-hi tots els ingredients restants menys el tomàquet.

  4. Seguiu sofregint-ho a foc mitjà i després a foc lent durant 60 minuts. Es pot coure al forn també, a 175 graus remenant-ho cada 15 minuts.

  5. Afegiu-hi la polpa de tomàquet.

  6. Continueu-ho cuinant al foc o al forn fins que la barreja quedi gairebé com una melmelada, molt confitada. Aproximadament una hora, remenant cada 15 minuts.

  7. Traieu-ne les fulles de llorer.

  8. Corregiu-ho de sal i reserveu-ho.

Per al farcit

Ingredients per a persones

  • Samfaina (elaboració anterior)

  • Cuixa de pollastre esgrunat (elaboració anterior)

Elaboració

  1. Ajunteu la samfaina i els daus de cuixa de pollastre en una olla.

  2. Coeu-ho a foc molt lent durant 10 minuts, remenant-ho de tant en tant.

  3. Corregiu-ho de sal.

Per al cogombre adobat ràpid

Ingredients per a persones

  • 250 g de vinagre de sidra

  • 125 g de vinagre de ‘chardonnay’

  • 125 g d’aigua mineral

  • 125 g de sucre

  • 5 g de pebre negre en gra

  • 5 g de llavors de mostassa

  • 5 g de llavors de coriandre

  • 1 fulla de llorer

  • 5 g de sal

  • 500 g de cogombre

Elaboració

  1. Porteu-ho tot, menys el cogombre, al punt de bull.

  2. Remeneu-ho fins a dissoldre-ho tot.

  3. Renteu els cogombres i talleu-los en rodanxes de 35 mil·límetres de gruix amb una mandolina o a mà amb ganivet.

  4. Poseu les làmines de cogombre en un bol i tireu-hi a sobre la marinada bullint. Deixeu-ho refredar temperatura ambient.

  5. Tapeu-ho i reserveu-ho a la nevera un mínim de 8 hores abans de menjar.

Maionesa de farigola

Ingredients per a 4 persones

  • 25 g de rovell d’ou

  • 10 g de vinagre de vi blanc

  • 10 g d’aigua mineral

  • 2 g de sal

  • 75 g d’oli de gira-sol

  • 10 g de branques de farigola fresca

Elaboració

  1. Tritureu-ho tot menys l’oli i la farigola amb una batedora durant 60 segons.

  2. Amb la màquina al màxim, afegiu-hi un fil d’oli fins que emulsioni.

  3. Afegiu-hi les branques de farigola i tritureu-ho fins que s’hagi integrat bé.

  4. Tamiseu-ho.

  5. Corregiu-ho de sal.

Altres ingredients per a 4 persones

  • 4 minipastes de brioix o panets

Muntatge

  1. Escalfeu un panet al vapor durant dos minuts o en un forn a 160 graus durant 3 minuts.

  2. Assequeu dues rodanxes de cogombre.

  3. Escalfeu 40 grams de samfaina per cada panet.

  4. Talleu un panet per la meitat i unteu cada meitat amb maionesa de farigola.

  5. Poseu dues rodanxes de cogombre a cada brioix.

  6. Ompliu-lo amb la samfaina calenta.

  7. Tanqueu-lo i... ¡disfruteu!