INGREDIENTS PER A L'ESCUDELLA
- 1 col
- 1 xirivia
- 2 pastanagues
- 1 ceba
- 1 careta de porc
- 1 jarret de vedella de 600 g
- 600 g de carn magra de porc
- 400 g de papada de porc
- 1 peu de porc
- 1 gallina
- 2 carcasses de pollastre
- 50 g de sagí (greix animal, en aquest cas de be)
- 1 os de pernil (com més fresc millor)
- 2 o 3 ossos d'espinada
- 1 braó de vedella
PREPARACIÓ DE L'ESCUDELLA
1. Col·loquem tots els ingredients en una olla molt grossa. L’omplim amb aigua freda i la portem a ebullició. La deixem bullir unes 6-8 hores i anem escumejant la brutícia que suri.
2. A l’acabar la cocció, colem el caldo per coure-hi pasta (recomanem els galets).
CIGRONS
INGREDIENTS
- 1 kg de cigrons
PREPARACIÓ
1. Posem els cigrons en remull en aigua freda amb una cullerada de bicarbonat durant unes 10 hores. Els escorrem i els introduïm (dins d’una malla per no perdre’ls durant la cocció) dins l’olla on s’està coent l’escudella per coure’ls en aproximadament una hora i mitja. Anem-los tastant, perquè no hi ha dues coccions iguals.
INGREDIENTS PER A LA PILOTA DEL CALDO
- 1 kg de papada de porc picada
- 125 g de vedella picada
- 200 g de carn magra de porc picada
- 2 grans d’all laminats
- 100 g d’espinacs
- 4 ous
- 500 cl de llet
- Sal i pebre
- 4 llesques de pa de motllo sense crosta
- 100 g de pinyons
PREPARACIÓ DE LA PILOTA
1. Posem en remull el pa amb la llet.
2. Saltem en una paella els alls amb els pinyons fins que es daurin una mica i després hi afegim els espinacs.
3. Ho col·loquem al mateix bol amb la llet i el pa i i hi afegim les carns i els ous.
4. Ho condimentem bé (sal i pebre) i ho barregem bé amb les mans fins a aconseguir una massa homogènia amb la qual fem boles tipus pilota o al gust i les passem per farina blanca. Les bullim amb el caldo de l’escudella fins que estiguin cuites i les reservem.
PRESENTACIÓ
1. Disposem la carn i les verdures amb el llegum en una safata.
2. Servim primer l’escudella amb els galets i, com a segon plat, les viandes acompanyades del millor oli verge i un molinet de pebre fresc.