La pastisseria Juhé de l’Escala, liderada pel pastisser Agustí Gardella, ha guanyat la tercera edició del concurs El Millor Xuixo del Món. La peça guanyadora s’ha imposat a una trentena de pastisseries de tot Catalunya que s’havien inscrit en el certamen, disputat aquest diumenge en el Fòrum Gastronòmic de Girona.
La pastisseria Juhé va obrir el 2007 al carrer Santa Màxima de l’Escala i ofereix pastisseria tradicional, brioixeria artesana, xuixos... El seu fundador, Agustí Gardella, va estudiar hostaleria a Girona i es va formar a pastisseries com ara La Cubana de Figueres, Reverter de Girona i la Masvidal de Torroella. Per Gardella, el secret dels seus xuixos és la qualitat dels ingredients, especialment la crema, elaborada amb ous i llet frescos. Es venen a 2,40 €.
Qualitat de la crema i del fregit, aspecte interior i sabor
El jurat va assegurar que el xuixo guanyador ha destacat en tots els punts que es valoraven: qualitat de la crema, aspecte interior (massa, esponjament, pasta de full, cocció), qualitat del fregit i sabor (equilibri crema i fregit). En aquesta edició han format part del jurat, entre d’altres, els pastissers Julià Castelló i Natalia Prokopenko, i els periodistes gastronòmics Fernando Toda, Josep Sucarrats i Yaiza Saiz.
Creat pel gastrònom Salvador Garcia-Arbós el 2018, coincidint amb el centenari del xuixo, el concurs s’ha convertit en un referent per al sector.
En la primera edició, el 2018, es va imposar la pastisseria Padrés (Banyoles) i en l’última, el 2020, el guardó va recaure a la fleca Pa Artesà del Vallès, amb seu a Santa Perpètua de Mogoda i botigues a Barcelona i el Vallès. En els dos casos, els establiments han multiplicat per 10 les vendes de xuixos després de guanyar el concurs.