Petits productors

Aquests són els cinc millors olis d’oliva verge extra de Catalunya

  • Els premis Barcelona Catalunya Selecció distingeixen Cal Portalé i Henri Mor (Lleida), Massís del Port 1898 i Merades Millennial (Tarragona), i Oli Varietats Antigues–OVA (Girona)

La primera edició dels premis Barcelona Catalunya Selecció organitzats per l’Associació de Micro-productors d’Oli de Catalunya (AMPOC) ha guardonat els cinc millors olis d’oliva verge extra elaborats per petits productors catalansCal Portalé i Henri Mor (Lleida), Massís del Port 1898Merades Millennial (Tarragona), i Oli Varietats Antigues–OVA (Girona).

Una de les peculiaritats d’aquests premis està relacionada amb l’innovador procés de selecció dels guanyadors, ja que són els primers guardons en què, més enllà del tast organolèptic, s’ha tingut en compte el maridatge de l’oli amb el menjar, les varietats autòctones, el cultiu (ecològic, biodinàmic o natural), el desenvolupament d’aromes, l’òptima modulació dels polifenols i la màxima expressió potencial segons la varietat.

Un llibret amb els 100 millors

El concurs estava obert a tots els productors que produeixen oli d’oliva verge extra a Catalunya. El primer cribratge va anar a càrrec de l’Institut de Recerca i Tecnològia Agroalimentàries (IRTA) i delPanell de Tast Oficial de Catalunya, que van escollir els deu olis semifinalistes per a la segona fase del concurs i un màxim de 100 que formaran parteix de la ‘Guia Catalunya Selecció’, un llibret que inclourà els millors olis verge extra produïts a Catalunya i els seus maridatges recomanats per xefs catalans.

La segona fase del concurs va consistir en un maridatge amb menjar a càrrec de la Fundació Alícia. Els 10 olis van ser provats amb dos plats proposats pels cuiners d’aquest centre de recerca dedicat a la innovació tecnològica en cuina, la millora dels hàbits alimentaris i la valoració del patrimoni agroalimentari.

Cuiners i representants del Panell de Tast Oficial de Catalunya van exercir com a jurat. El maridatge va ser valorat amb una puntuació quantitativa que es va sumar a l’obtinguda en la primera fase i va donar lloc als cinc premiats.

No acaba aquíel recorregut dels guanyadors. Durant tot l’any, en diferents restaurants de tot Catalunya es podran degustar els cinc olis guardonats maridats amb una proposta del xef de cada establiment. Els clients votaran les propostes i el maridatge que més vots obtingui serà el Millor Oli d’Oliva Verge Extra de l’any reconegut com a premi Barcelona.