La televisió és nutritiva

La sèrie sobre la cuinera Julia Child arriba a HBO: així es prepara el seu llegendari ‘boeuf bourguignon’

  • Així s’elabora el mític plat de carn amb vi negre de la primera xef mediàtica de la història

HBO MAX

En temps en què no hi havia 200 plataformes per veure-hi programes de cuina o xarxes socials per penjar-hi receptes, ella es va convertir en la xef més famosa del món. La nord-americana Julia Child (1912-2004) va prendre contacte a París amb la tradició de la cuina francesa i, durant dècades, va ser l’encarregada de transmetre al públic nord-americà el receptari gal en tota la seva esplendor mitjançant llibres i programes de televisió. HBO estrena la sèrie ‘Julia’, basada en la seva vida, i aprofitem per recordar una de les seves receptes més celebrades: ‘boeuf bourguignon’, un guisat de carn amb vi negre icònic i irresistible i que també dona títol al tercer episodi. La recepta està treta del seu llibre ‘Mastering the art of French Cooking’, disponible per a tothom en la biblioteca virtual infinita d’archive.org. ¡A cuinar i a disfrutar!

Ingredients (per a 6 persones)

  • 170 g de cansalada viada

  • Una cullerada d’oli d’oliva

  • 1,5 kg de carn de vedella per cuinar tallada a trossets de 5 cm (amb os o sense)

  • Una pastanaga en rodanxes

  • Una ceba en rodanxes

  • Una culleradeta de sal

  • Un pessic de pebre

  • 2 cullerades de farina

  • 3 gots d’un vi negre jove, però amb cos

  • Tres quarts de litre de caldo de carn

  • Una cullerada de pasta de tomàquet o de salsa de tomàquet espessa

  • Dos alls picats

  • Mitja culleradeta de farigola

  • Una fulla de llorer

  • Una dotzena i mitja de ceballots blancs petits

  • 400 g de xampinyons frescos tallats a quarts

  • 50 g de mantega

  • Una culleradeta de sucre

  • Julivert

Elaboració

  • Glacegeu els ceballots posant-los en una olla amb un quart de litre d’aigua, 30 grams de mantega i una culleradeta de sucre. Cuineu-ho a foc lent durant una mitja hora fins que l’aigua s’hagi evaporat. Reserveu-los.

  • Saltegeu els xampinyons en una paella amb 20 grams de mantega fins que s’hagin daurat. Reserveu-los.

  • Retireu la cotna de la cansalada viada. Talleu la cansalada viada a tires d’uns 3 centímetres. Cuineu a foc lent la cotna i les tires durant 10 minuts en 1 litre d’aigua. Escorreu-ho i assequeu-ho. Tireu la cotna de la cansalada viada i reserveu-ne les tires.

  • Preescalfeu el forn a 220 graus.

  • Saltegeu les tires de cansalada viada en una cassola gran apta per a forn amb una cullerada d’oli a foc lent durant 2 o 3 minuts fins que es daurin lleugerament. Escorreu el greix i poseu-les en un plat.

  • A la mateixa cassola, saltegeu la carn de vedella fins que estigui ben daurada per tots els costats. Traieu-la i reserveu-la. A la mateixa cassola, daureu la pastanaga i la ceba trossejades. Retireu-ne l’excés de greix.

  • Afegiu de nou la carn i la cansalada viada a la cassola i rectifiqueu de sal i pebre. Empolveu la farina i removeu-ho tot perquè es barregi. Col·loqueu la cassola sense tapar-la a la posició mitja del forn durant 4 minuts. Traieu la cassola, removeu de nou els ingredients i fiqueu-la novament al forn durant 4 minuts més. Això farà que la farina es dauri i creï una crosta lleugera sobre la carn. Traieu la cassola del forn i abaixeu la temperatura a 160 graus.

  • Afegiu-hi el vi i el caldo, la pasta de tomàquet, l’all, la farigola i el llorer. Escalfeu-ho al foc fins que es posi a bullir. A continuació, cobriu la cassola i fiqueu-la a la part inferior del forn a foc lent —uns 160 graus— durant unes 3 hores. Comproveu el punt de la carn: estarà llesta si una forquilla la travessa fàcilment.

  • Traieu la cassola del forn i separeu la salsa de les verdures, la carn i la cansalada viada.

  • Desgreixeu la salsa: reescalfeu-la en una paella i retireu el greix a mesura que aparegui. Si ha quedat massa líquida, bulliu-la ràpidament per concentrar-la. Si ha quedat massa espessa, afegiu-hi una mica més de caldo de carn.

  • A la cassola on servireu el plat fiqueu-hi tots els ingredients cuinats al forn (la carn, la cansalada viada i les verdures). Afegiu-hi les cebes glacejades i els xampinyons reservats. Cobriu-ho amb la salsa i serviu-ho immediatament. Decoreu-ho amb julivert picat.