¿Quins són els grans plats de la gastronomia espanyola? A aquesta pregunta intenta respondre amb un ambiciós treball Carlos Díaz Güell (‘Los 100 grandes platos de la cocina española’, Planeta Gastro), que ha recollit l’opinió de 60 gastrònoms per elaborar una selecció amb els 100 més votats entre els més de 150 que els va proposar.
I no només això, ha demanat a xefs de la talla de Joan Roca, Martín Besarategui, Quique Dacosta, José Andrés, Ángel León, Dani García, Eneko Atxa, Juan Mari i Elena Arzak i David Muñoz que proposessin una versió lliure, «en ocasions libèrrima i no necessàriament anàloga», d’aquestes receptes tradicionals.
D’aquesta manera, el llibre, que té el pròleg de José Andrés («una primera i necessària aportació per presentar al món una targeta de visita»), no només és un compendi de la riquesa culinària del país, sinó que reflecteix la creativitat que s’està vivint als fogons de tants i tants restaurants.
A partir d’ara, a la gastronomia espanyola li serà més fàcil quedar ben representada en llistes mundials com les de la CNN, que només va escollir la paella de marisc entre els 50 més rellevants del món, i el portal digital ‘Taste Atlas’, que cita la paella valenciana, el garrí de Segòvia i el salmorejo cordovès com a únics representants del seu ‘top 100’.
Els 10 plats de la cuina espanyola més votats
Els 10 plats de la cuina espanyola més votats
Truita de patates (100% dels vots)
Gaspatxo andalús (100% dels vots)
Paella valenciana (100% dels vots)
Favada asturiana (100% dels vots)
‘Cocido’ madrileny (100% dels vots)
Bacallà al pil-pil (98% dels vots)
‘Ajoblanco’ (98% dels vots)
Empanada gallega (98% dels vots)
Pop ‘a feira’ (98% dels vots)
‘Callos’ a la madrilenya (98% dels vots)