EL TÒPIC SEMPRE traeix. Si vas a dinar o a sopar a un restaurant marroquí t’imagines que et plantaran a taula un cuscús, un tagín, una harira... I l’ambientació del local tindrà moltíssims detalls que et recordaran que has entrat al país magribí. No és el cas de Zinbar (Balmes, 159). Un escenari elegant, gairebé glamurós, que casa a la perfecció amb la finor i la delicadesa amb què treballa el cuiner, Youssef Elmazari. Tipismes, només els justos.
El xef juga en una altra lliga. La seva formació a Hofmann i el seu treball a restaurants francesos com el Bras (també va estar a l’Agust Gastrobar i a l’Hotel Cotton House, a Barcelona) li permeten servir plats plens de matisos, que agrairà tot gurmet que vulgui anar més enllà del tòpic. Elmazari aplica tècniques de cuina francesa a plats que fusionen sabors del seu país amb els d’aquesta ribera del Mediterrani.
Per exemple, la harira (sopa, en aquest cas a base de fumet de gamba) amb vieira rostida, cargolins i emulsió de mantega blanca; el verat marinat amb llimona confitada i servida amb una reducció de llet d’ovella fumada, tomàquet sec, ceba envinagrada i esferificació d’oliva, i la melosa terrina de be a baixa temperatura amb mel, crema de carbassa rostida i fruita seca.
La carta de vins també atén aquesta filosofia, i així es descobreixen interessants propostes marroquines, com les de La Ferme Rouge, celler de l’enòleg francès Jacques Poulain.