ESPUMA GASTRONÒMICA

Malquerida, la cervesa 'llatina'

Els Adrià i Damm llancen una birra per acompanyar els potents plats sud-americans

fcasals38886606 malquerida170614170554

fcasals38886606 malquerida170614170554 / FERRAN NADEU

Primer va ser Inedit, una cervesa innovadora perquè tenia vocació gastronòmica i perquè l'havia fet l'equip d'El Bulli, amb Ferran Albert Adrià i el sommelier Ferran Centelles al capdavant. I va tenir un gran èxit. Ara, es repeteix la jugada per crear una nova birra, però aquesta vegada s'hi han afegit Marc Álvarez (responsable de l'àrea de cocteleria d'El Barri, l'empresa que coordina els restaurants d'Albert Adrià), Paco Méndez (cuiner i soci de l'Albert a Hoja Santa) i dels mestres cervesers de Damm.

Es tracta de la cervesa vermella anomenada Malquerida, la primera birra creada per acompanyar plats inspirats en la cuina llatina, que solen ser més potents, més àcids, més picants, més afruitats, encara que també es pot degustar sola. Després d'un any de feina descartant ingredients i combina­cions, la fórmula definitiva inclou flor de Jamaica (li dona el color vermell), taronja (hi aporta tocs cítrics), malta d'ordi, blat (d'on provenen l'acidesa i la textura) i blat de ­moro.