L’Eurolliga de bàsquet

Una increïble decisió arbitral condemna el Barça a Tel-Aviv

Una tècnica a Mirotic, a 10 segons del final de la pròrroga, per trepitjar la línia, inclina la victòria cap al Maccabi (99-94)

Una tècnica a Mirotic a 10 segons del final de la pròrroga va portar la condemna al Barça en la seva visita a la pista del Maccabi, celebrat per uns 3.000 aficionats a les grades sense massa distància social. Amb el partit igualat a 94, els àrbitres van sancionar l’equip blaugrana perquè l’estrella blaugrana, protagonista d’un partit esplèndid, va trepitjar la línia de banda mentre pressionava la sacada de banda de Wilbekin, una decisió difícil d’explicar per part arbitral.

El càstig va ser un tir lliure i la possessió per a l’equip israelià que ja no va deixar escapar la victòria (99-94) i va frustrar el manera matemàtica la primera posició de l’Eurolliga. A l’equip blaugrana encara li quedaran dues oportunitats més, la pròxima, divendres a la pista del Fenerbahçe.

Zizic i Bender, dominants

Li va costar molt entrar al Barça en un partit amb molts matisos defensius i la poderosa presència i intensitat del Maccabi sota els cèrcols, amb dos croats Bender (2,11, 23 anys) i Zizic (2,10 i 23 anys) de pas recent i testimonial a l’NBA, que van acabar convertits en les figures. Zizic va acabar amb 24 punts, 8 rebots i un 33 de valoració. Bender, amb 16 punts, 6 rebots i 24. Tant a Davies com a Oriola els va costar moltíssim entrar en joc, tot i que el pivot nord-americà va acabar apareixent amb bones accions a la segona meitat.

El Barça va haver de recórrer a Mirotic, a la intensitat de Hanga, i a la tornada a l’equip de Higgins, que va anar de menys a més, per agafar-se al partit, i no permetre que el Maccabi el trenqués abans de temps (30-20, m. 15) en un pols que van afrontar ja sense pressió, descartats ja per entrar als quarts de manera sorprenent per la qualitat que atresoren.

El Maccabi va dominar el primer temps (39-38) i va mantenir la seva aposta a la represa. Va explotar les accions interiors de Zizic (amb un germà amb passat blaugrana, Andrija, que va jugar durant la temporada 2005) i Bender, responsables d’alguns dels millors minuts del seu equip, per allargar el domini dels israelians fins a l’últim parcial (65-59, m. 30).

Lideratge de Mirotic

El Barça va anar incorporant jugadors a l’elèctrica batalla en què es va convertir el partit a mesura que avançaven els minuts. Apagat en atac, Davies va començar a sumar en defensa i a convertir-se en un factor important amb els seus rebots, els seus robatoris i la seva intimidació, Kuric i Calathes van elevar la consistència del joc blaugrana. I Mirotic, que ja s’havia deixat veure a la primera part, es va arrogar el paper d’estrella.

Va enllaçar el montenegrí uns minuts devastadors en atac i defensa que li van donar un tomb al marcador (un parcial de 9-17 de sortida en l’últim període) i van situar l’equip blaugrana per davant durant els últims quatre minuts (74-76), convertits en un mà a mà, que Higgins va portar a la pròrroga amb una cistella a quatre segons (80-80).

El Barça va treballar bé durant el temps extra, amb un desplegament físic de Davies sota la cistella. Però el Maccabi també va mostrar la seva millor versió, amb dos triples de Bryant i Dorsey consecutius, i un rebot de Zizic van prolongar la incertesa fins als últims segons (94-94), quan els àrbitres van decidir de manera incomprensible una vibrant batalla a la pista.