Barça 98 - San Pablo Burgos 84

El Barça, a la final de la Lliga de bàsquet

Els blaugranes derroten el conjunt castellà i ara espera rival del guanyador de l'eliminatòria entre el València i el Baskonia

segea53919825 grafcva6365 valencia 28 06 2020 el ala p vot montenegrin200628195010 / Manuel Bruque

Una brillant defensa en els primers 15 minuts de la segona part va donar al Barça el pas a la final de la Lliga Endesa i va acabar amb el somni d’un lluitador San Pablo Burgos, la revelació d’aquesta fase final, que va aconseguir mantenir-se enganxat al partit en la primera part i que, tot i que no va deixar de lluitar, es va veure atrapat per la teranyina ‘blaugrana’. L’equip de Svetislav Pesic, fidel a les seves senyes d’identitat, a guanyar amb més brillantor darrere que davant, amb una rotació en què els ‘obrers’ tenen un pes gens menyspreable, ja té el títol de l’ACB a l’abast.

La Fonteta, buides les grades com en tota aquesta fase final més enllà dels treballadors de l’organització, va presentar aquest diumenge una imatge més plena a la zona vip. Cada equip té una quota de deu entrades i per aquesta jornada es van esgotar. Una semifinal és una ‘semi’ i Pesic va decidir deixar fora Kevin Pangos i Artem Pustovyi. En el cas del primer, una declaració d’intencions que li sobra talent i mai li passa el mateix amb l’energia.

Un quintet molt físic

El tècnic serbi va apostar per aclaparar el Burgos amb un quintet molt físic, inclòs Claver de ‘tres’. Aquesta superioritat i els nervis del Burgos, que es movia entre l’ímpetu i la precipitació, es van traduir en un 8-0 de sortida inaugurat pel triple al tauler amb què Nikola Mirotic va estrenar el seu MVP.

L’agosarat Bruno Fitipaldo va fer arrencar l’equip de Joan Peñarroya i el partit es va igualar durant uns minuts, tot i que el San Pablo va necessitar carregar-se de les primeres faltes per fer-ho. L’entrada de Thomas Heurtel, amb la seva facilitat ofensiva per crear i executar, va permetre que el Barça reobrís la bretxa però el Burgos, veient que l’equip català no rematava la feina pels seus errors en el llançament, es va enganxar al partit amb les seves protestes arbitrals (que li van costar tirs lliures però el van endollar) i també amb McFadden.

Accions de Kuric

Amb Adam Hanga d’improvisat base, el Barça va millorar una mica la seva mala carta de tir amb algunes bones accions de Kuric i això va amenaçar de trencar el partit, ja que ningú va fer el mateix al Burgos, que va perdre el pas a l’anotar només 6 dels seus primers 25 llançaments. Forçar tècniques ja donava rèdit (35-19, m.15).

Però quan semblava rendit, la força d’Augusto Lima va ressuscitar el Burgos, que amb les seves defenses alternatives va sorprendre un Barça ja relaxat i que, amb els punts de Fitipaldo, va deixar en res tota la feina del seu rival en la primera part (41-40, m.20).

Tècnica a Pesic

El pas pel vestidor va permetre reflexionar el Barça. Va tornar a la pista amb una defensa molt més enganxosa, que va complicar al màxim la circulació del Burgos i li va permetre esprémer algunes accions ofensives de Higgins i un parell de triples de Mirotic. Tan ficat estava en la feina al darrere que a Pesic li va caure una tècnica per estar gairebé a meitat de la pista arengant els seus. 

Quan va començar l’últim quart, l’equip català ja havia recuperat els 16 punts que havia arribat a tenir en la primera part i, fins i tot, els va superar folgadament. I això que la defensa de Jasiel Rivero (una altra de les revelacions del torneig) sobre Mirotic i els punts del recuperat Pablo Aguilar van permetre que l’equip de Peñarroya no caigués per complet, malgrat que tot ho feia pensar. L’ovació que es va emportar dels vips a l’acabar va ser la que li hagués donat qualsevol pavelló ple si la Covid-19 no ho hagués canviat tot.

El Barça va acabar de disparar-se amb els punts de treballadors com Brandon Davies i Pierre Oriola (tot i que també amb triples d’un precís Kuric) i va consolidar la idea que Mirotic (màxim anotador una altra vegada amb 18 punts) és el líder d’un equip de pencaires. I que poden emportar-se el títol amb la granota de feina posada.

Fitxa tècnica

98. FC Barcelona (23+20+29 +26): Higgins (9), Hanga (1), Claver (10), Mirotic (18), Tomic (8) –cinc titular–; Davies (10), Heurtel (14), Oriola (9), Abrines (3) i Kuric (16).

84. San Pablo Burgos (17+24+17 +26) : Fitipaldo (11), Benite (16), Vega (2), Rivero (8), Lima (10) –cinc titular–; García (-), Salvó (2), McFadden (10), Bassas (2), Alonso (-), Aguilar (13) i Apic (10).

Àrbitres: Hierrezuelo, Cortés i Aliaga. Sense eliminats. 

Pesic: «Hanga té el respecte del grup»

Després del triomf davant el Burgos, Svetislav Pesic va tirar floretes al reconvertit Adam Hanga, que alterna les posicions d’aler i de director i que, segons va explicar el tècnic, té la confiança del grup per fer-ho.  «Ha demostrat que pot jugar d’‘u’. Aporta altres coses, entén el bàsquet i és un altre tipus de base. És important tenir tècnica i no perd pilotes, però el més important és si té el respecte del grup i el té. Tots creuen que pot dirigir l’equip», va indicar Pesic, que va recordar que «no hi ha bàsquet modern sense base, com tampoc n’hi havia fa 30 anys».